Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

H Ελλάδα πρώτη Δύναμη στην Ευρώπη στην Παραγωγή Αλιευμάτων Ιχθυοτροφείου

Στη χώρα μας ξεκίνησε, πριν από 35 περίπου χρόνια, ένα πρόγραμμα εκτροφής ψαριών σε ιχθυοτροφεία, με πολύ λαμπρά αποτελέσματα. Σιγά

– σιγά το πρόγραμμα αυτό επεκτάθηκε, οι ιχθυοκαλλιεργητές αυξήθηκαν, οι εγκαταστάσεις διευρύνθηκαν και βελτιώθηκαν, οι ειδικοί επιστήμονες έπιασαν δουλειά, έδωσαν σωστές οδηγίες σε όλους κι έτσι φθάσαμε σήμερα να κατέχει η χώρα μας την πρώτη θέση στην Ευρώπη σε παραγωγή ψαριών ιχθυοτροφείου.

          Τα είδη που εκτρέφονται κυρίως και καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς είναι οι τσιπούρες, τα λαυράκια, οι πέστροφες και από τα όστρακα τα μύδια. Υπάρχει όμως πρόγραμμα επέκτασης των υδατοκαλλιεργειών και σε άλλα είδη όπως είναι οι γαρίδες, οι κουτσομούρες, τα φαγκριά, οι γλώσσες, τα λιθρίνια, οι οξύρυγχοι, για παραγωγή του ακριβού μαύρου χαβιαριού,  και πολλά ακόμη ενδιαφέροντα είδη. Από την πλευρά των οστράκων το ενδιαφέρον επικεντρώνεται, κυρίως, στις πεταλίδες και στα χτένια.

 

          Οι Έλληνες ιχθυοκαλλιεργητές εφοδιάζουν επαρκώς την ελληνική αγορά αλλά κάνουν παράλληλα και εξαγωγές πολύ σημαντικές, σ’ όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες και στη μακρινή Ιαπωνία.

          Τονίζουμε ότι το μεγάλο ατού της χώρας μας, στον τομέα αυτό, είναι το ολοκάθαρο θαλασσινό νερό που διαθέτουμε, το ήπιο εύκρατο κλίμα μας, η αφθονία των όρμων, των κόλπων και των προστατευμένων τμημάτων θάλασσας, που ευνοούν τη δραστηριότητα αυτή και οι απόλυτα ελεγμένες, από οικολογική άποψη, τροφές που χρησιμοποιούνται.

          Περιττεύει να τονίσουμε το πόσο χρήσιμη τροφή είναι τα θαλασσινά γενικώς και πόσο αναγκαίο είναι, να καταναλώνουμε ψάρια στο καθημερινό εδεσματολόγιό μας.

          Πρέπει εδώ να τονίσουμε κάτι πολύ σημαντικό. Τα είδη που παράγονται στα ιχθυοτροφεία μας έχουν κάπως χαμηλότερη τιμή από αυτά που αλιεύονται στην ανοιχτή θάλασσα. Ο λόγος, που η τιμή είναι πιο ανταγωνιστική, δεν οφείλεται στην ποιότητα των ψαριών. Οφείλεται στη μαζικότερη παραγωγή και, επομένως, στην προοπτική ευκολότερης διάθεσης των προϊόντων στο καταναλωτικό κοινό.

          Πρέπει να τονίσουμε ότι οι όροι εκτροφής και οι έλεγχοι στα εκτροφεία είναι πάρα πολύ αυστηροί και εξασφαλίζουν ποιότητα άριστη.  Αν δε λάβουμε υπόψη μας, ότι το μεγαλύτερο μέρος των αλιευμάτων αυτών εξάγεται κυρίως σε ευρωπαϊκές χώρες και στην Ιαπωνία, θα αντιληφθούμε ότι όλοι οι ιχθυοκαλλιεργητές προσπαθούν ανταγωνιστικά να δώσουν προϊόντα άριστης ποιότητα, επειδή έτσι εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους.

 

                                                ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Π. ΤΟΠΑΛΗΣ

         

 

         


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.