Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023

Ο χρυσός και η αξία του

 

Παρατηρούμε στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες μια εντονότατη διαφημιστική προσπάθεια κάποιων ενεχυροδανειστών ή χρυσοχόων να

προσελκύσουν πελάτες, που διαθέτουν παλιά χρυσαφικά, με σκοπό να τα μετατρέψουν σε μετρητά.

          Η διαφημιστική προσπάθεια καλά κρατεί και λόγος δε μας πέφτει. Η ουσία όμως είναι αλλού. Γνωρίζουμε, άραγε, ποια είναι η αξία των χρυσαφικών ή ασημικών, που έχουμε στο σπίτι μας; Γνωρίζουμε πόσο κοστίζει ένα γραμμάριο χρυσού; Γνωρίζουμε πόσα γραμμάρια είναι τα χρυσαφικά μας;

          Εμείς δε γνωρίζουμε με ασφάλεια τίποτε σχεδόν. Οι εμπλεκόμενοι έμποροι όμως γνωρίζουν πάρα πολύ καλά όλα τα παραπάνω κι έχουν κάνει τους υπολογισμούς τους, με κάθε λεπτομέρεια. Έχουν υπολογίσει και τα γραμμάρια και τα καράτια, που καθορίζουν την περιεκτικότητα σε καθαρό χρυσάφι και, ασφαλώς, γνωρίζουν την τιμή.

          Αυτό που με επιτήδειο τρόπο επιδιώκουν, είναι μια πολύ κερδοφόρα συναλλαγή. Κι αυτό επιτυγχάνουν τις περισσότερες φορές.         Σκοπός του άρθρου αυτού δεν είναι να παρουσιάσει κάποια…σάπια κατάσταση.             Τα παλιά κοσμήματα πάντα τα πουλούσαν οι άνθρωποι και θα συνεχίσουν να τα πουλάνε και τώρα. Αυτό που θέλουμε να επισημάνουμε είναι οι ανταλλαγές αυτές να γίνονται με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ωφέλεια για τους απλούς πολίτες, που δε γνωρίζουν τις λεπτομέρειες αυτής της συναλλαγής.

          Στις εφημερίδες π.χ. ή στο διαδίκτυο δημοσιεύεται η τιμή της χρυσής λίρας αναλυτικά κάθε μέρα. Μια χρυσή λίρα έχει ως γνωστόν 8 γραμμάρια χρυσάφι 22 καρατίων. Ένα κόσμημα 18 καρατίων έχει μια περιεκτικότητα σε χρυσάφι 18/24 κι επομένως, ανάλογα με τα γραμμάρια, έχει κάποια σταθερή αξία.

           Εδώ, βέβαια, μπαίνει πολλές φορές και η αξία των πολύτιμων λίθων, που κι αυτή κυμαίνεται και καθορίζεται από πολλούς παράγοντες. Οι απλοί πολίτες ούτε αυτά τα ξέρουν. Οι έμποροι όμως και οι ειδικοί επαγγελματίες κατέχουν καλά όλα αυτά τα θέματα.

          Χρειάζεται επομένως οι συναλλαγές αυτές να γίνονται με πολύ μεγάλη προσοχή, να υπάρχει σωστή ζύγιση, σωστή τιμή, σωστή ενημέρωση κι όχι ανακατωσιά και μια συναλλαγή, που ικανοποιεί τη μία πάντοτε πλευρά.

          Ένα απλό παράδειγμα θα αναφέρουμε για να γίνουν καλύτερα αντιληπτά όσα είπαμε παραπάνω. Μια χρυσή λίρα Αγγλίας π.χ. κοστίζει σήμερα  400 Ευρώ ή κάτι παραπάνω. Αν σκεφτούμε ότι η περιεκτικότητά της σε καθαρό χρυσό είναι  22 καράτια τότε καταλαβαίνουμε ότι το κάθε γραμμάριο της λίρας κοστίζει 50 Ευρώ περίπου. Σ’ ένα κόσμημα με περιεκτικότητα σε καθαρό χρυσό 18 καρατίων η αξία του γραμμαρίου είναι περίπου 40 Ευρώ. Θα μπορούσαμε να πούμε κι άλλα παραδείγματα.

          Η βάση μας πρέπει να είναι τα παραπάνω στοιχεία και τα αντίστοιχα γραμμάρια των κοσμημάτων μας.

          Τα ίδια ισχύουν και για την τιμή του ασημιού, ανάλογα με την περιεκτικότητα σε καθαρό ασήμι των ασημικών μας, χωρίς να παραβλέπουμε την αξία των μπρούντζινων ή των χάλκινων αντικειμένων, που πιθανόν να έχουμε για πώληση. Παντού χρειάζεται γνώση και σωστή ζύγιση.

          Αυτά προς το παρόν και αν οι αναγνώστες μας ζητήσουν περισσότερες πληροφορίες θα επανέλθουμε.

 

                                                ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Π. ΤΟΠΑΛΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.