Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023

Ενδυνάμωση των Δομών Υγείας του Αμυνταίου: Η Κρίσιμη Συμβολή του Δήμου για Υποστήριξη και Ανάπτυξη

 

Η υγεία αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα κάθε ατόμου και η πρόσβαση σε ποιοτικές υγειονομικές υπηρεσίες αποτελεί τη βάση μιας

ευημερούσας κοινωνίας. Η περιοχή μας διαθέτει δομές υγείας των οποίων η ανάπτυξη και  η στήριξη αναδεικνύεται ως ουσιαστική και επιτακτική προϋπόθεση για τη βελτίωση της υγείας της κοινότητας αλλά και ευρύτερα.

Οι πρωτοβάθμιες δομές υγείας, αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας για την υγεία των πολιτών ειδικά για την αντιμετώπιση κρίσιμων περαστικών αλλά ακόμη περαιτέρω στο να υποστηρίξει την κοινωνία μας. Γιατί όπως όλοι καλά γνωρίζουμε η ποιότητα αυτών των υπηρεσιών είναι ένα κρίσιμο μέγεθος στο να μείνει κάποιος ή και να επισκεφτεί για λίγο χρονικό διάστημα έναν τόπο.

Ο Δήμος μας ως κοινότητα, έχει την ευκαιρία και την ευθύνη να συμβάλει στην ενδυνάμωση αυτών των δομών προκειμένου να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον, όπου η υγεία και η ευημερία αποτελούν προτεραιότητες. Πιο συγκεκριμένα να διασφαλίσει τη διαθεσιμότητα των μέσων και δη των μεταφορικών ώστε να απαντάμε άμεσα σε έκτακτες ανάγκες. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να παρακολουθούμε άπραγοι τη στιγμή κατά την οποία ζωές κινδυνεύουν.

Μέσα από εκστρατείες ευαισθητοποίησης, εκπαιδευτικά προγράμματα και συνεργασίες με ειδικευμένους επαγγελματίες του χώρου, ο Δήμος μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην εφαρμογή προγραμμάτων ενημέρωσης των πολιτών για την αξία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και να ενθαρρύνει την πρόληψη. Ταυτόχρονα απαιτείται να προωθήσουμε πρωτοβουλίες για τη βελτίωση του εξοπλισμού των δομών υγείας, να ενισχύσουμε τον αγώνα του υγειονομικού προσωπικού, ώστε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο περίθαλψης που προάγει την πρόληψη, την άμεση ανταπόκριση και τη συνολική υγεία της κοινότητας. Υπάρχουν αρκετά πετυχημένα μοντέλα παρέμβασης Δήμων για την ενίσχυση των υγειονομικών δομών αυτών τα οποία μπορούμε να αξιοποιήσουμε ως καλές πρακτικές. Ταυτόχρονα όμως υποχρέωση μας είναι στο νέο υγειονομικό περιβάλλον που δημιουργείται να αναδείξουμε το ΚΕΦΙΑΠ και τις δυνατότητες του για να είναι το κύριο περιφερειακό και όχι μόνο κέντρο. Χρειαζόμαστε εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για το Κέντρο Υγείας Αμυνταίου αλλά και νέο σύγχρονο οργανισμό που θα απαντάει στις σημερινές αυξημένες πιεστικές κοινωνικές συνθήκες.

Η δημιουργία πολυδύναμων περιφερειακών ιατρείων λειτουργούντων σε 24ωρη βάση, σε τοπικές κοινότητες, αναλογικά κατανεμημένα, θα δώσει την δυνατότητα άμεσης παρέμβασης σε περιστατικά, χωρίς να χαθεί χρόνος για μεγαλύτερες μετακινήσεις.

Όμως βασική παράμετρο  για την λειτουργία ενός συστήματος υγείας αποτελεί η λειτουργία σταθμού ΕΚΑΒ στο χώρο του Κέντρου Υγείας Αμυνταίου με ασθενοφόρα και φυσικά προσωπικό. Χωρίς ΕΚΑΒ στο ΚΥ Αμυνταίου η υγεία μας πάντα θα χωλαίνει.

Η πλήρης λειτουργία με την ενίσχυση των δύο δημόσιων νοσοκομείων Φλώρινας και Πτολεμαΐδας θα βοηθήσει σημαντικά στην  πολλαπλή παροχή υγείας στους πολίτες, χωρίς να μετακινούνται ασθενείς και συγγενείς στα μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας και να υποβάλλονται σε ταλαιπωρία και επί πλέον δαπάνες.

Και φυσικά η αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ΚΕΦΙΑΠ, η σύνδεση του με τα Ιαματικά Λουτρά, και η ανάλογη στελέχωση του μπορεί να συμβάλει ώστε να καταστεί όχι μόνο Περιφερειακής και Πανελλήνιας εμβέλειας αλλά και Βαλκανικής, μιας και τέτοιας μορφής ιατρικά κέντρα είναι ελάχιστα στις χώρες της Βαλκανικής, καθιστώντας το πρωταγωνιστή της ανάπτυξης του τουρισμού υγείας στην περιοχή μας.

Στο ερώτημα το τι μπορεί να κάνει ο Δήμος εμείς απαντούμε πολλά, με κυριότερο ζητούμενο το συντονισμό, την κατάθεση προτάσεων σε έναν νέο υγειονομικό χάρτη και την διεκδίκηση αυτών που μας αξίζουν στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης και της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης. Τα μεγάλα και σημαντικά ξεκινούν από τις άμεσες και σταθερές πρωτοβουλίες που θα αναπτύξουμε.

Με εκτίμηση

 

Γιάννης Λιάσης

Υποψήφιος Δήμαρχος

Δήμου Αμυνταίου

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.