Όταν πήρα στα χέρια μου το εξαίρετο βιβλίο του καθηγητή και εξαδέλφου μου Δημήτρη Ζώη με τίτλο “ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ Ο ΔΙΓΛΩΣΣΟΣ ΔΩΡΙΚΟΣ
ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ”, ένιωσα μια πολύ έντονη επιθυμία, να το διαβάσω γρήγορα και μεθοδικά, για να ανακαλύψω τους θησαυρούς, που έκρυβε μέσα στις σελίδες του.Πρώτα - πρώτα διάβασα την αφιέρωση του αγαπητού μου συγγραφέα κι ύστερα επιδόθηκα στην ανάγνωσή του, με πολύ μεγάλη ...ταχύτητα, θα έλεγα. Οι σελίδες κυλούσαν μπροστά στα μάτια μου και τα νοήματα ξεπετάγονταν με ορμή πρωτόγνωρη και απολαυστική.
Για αρκετό καιρό, είχα μείνει με την εντύπωση, ότι ο συγγραφέας κατάφερε να μας δώσει, ύστερα από μια πολύ κοπιαστική πορεία, ένα έργο ολοκληρωμένο, ιστορικά τοποθετημένο, με ατράνταχτες αλήθειες, για ένα ζήτημα που μας αφορά όλους, μια και νόμιζα, ότι η βιβλιογραφία για τα θέματα των Αρβανιτών, είναι πενιχρή και, ασφαλώς, δεν έχει γίνει αρκετά γνωστή στο πανελλήνιο.
Πρόσεξα όμως ότι, στο βιβλιογραφικό του σημείωμα, υπήρχαν αναφορές σε πάρα πολλά βιβλία, με πολύ μεγάλη αξία και περιεχόμενο.
Έτσι αποφάσισα να κάνω τη δεύτερη ανάγνωση του βιβλίου αυτού. Εξάλλου, μια από τις αρχές της διδακτικής είναι και η εμπέδωση των νέων γνώσεων, που αποτελεί θεμελιώδη κανόνα της εκπαίδευσης.
Στη δεύτερη ανάγνωση λοιπόν, η πορεία μου ήταν διαφορετική. Όχι μόνο διάβαζα το περιεχόμενο αλλά ερευνούσα τις πηγές και λάμβανα πρόσθετες πληροφορίες από άλλα έργα, που επιβεβαίωναν απόλυτα τα γραφόμενα του κ. Ζώη.
Ήταν απολαυστικό να βρίσκεις πληροφορίες για τη γενιά σου, για την αρβανίτικη καταγωγή σου, για τη δράση αυτής της μεγάλης ομάδας των Ελλήνων εδώ και χιλιάδες χρόνια, για την εξάπλωσή τους σε πολλά σημεία του κόσμου και για τα πολιτισμικά θέματα, που έχουν σχέση με τη φάρα μας.
Ήταν, πράγματι, πολύ χρήσιμο να μαθαίνεις όλα τα ιστορικά στοιχεία, δοσμένα με σαφήνεια και μ’ ένα λόγο απλό, κατανοητό χωρίς δύσκολους συλλογισμούς.
Έμαθα πάρα πολλά χρήσιμα πράγματα, που δεν είχα διαβάσει αλλού. Έμαθα τη σύνδεση διάφορων γεγονότων και την ιστορική πορεία πολλών ανθρώπων στη Βαλκανική Χερσόνησο και στην ευρύτερη περιοχή. Έμαθα όλα όσα βίωσαν οι Αρβανίτες πρόγονοί μας σε πολλούς προγενέστερους αιώνες.
Δε θέλω να προβώ σε επαίνους για το συγγραφέα. Εξάλλου πιστεύω, ότι έχει δείξει πολλές φορές με έργα την αξία του κι έχει διανύσει μια μακρόχρονη ζωή γεμάτη σπουδές, μελέτες, έρευνα και αξιόλογο επιστημονικό έργο.
Επειδή το βιβλίο εκδόθηκε σε πολύ μικρό αριθμό αντιτύπων, θα παρακαλούσα όλους τους συμπατριώτες μικρούς και μεγάλους, άντρες, γυναίκες και παιδιά, να τρέξουν στη βιβλιοθήκη του Λεχόβου, να πάρουν το βιβλίο στα χέρια τους, να το διαβάσουν μία φορά κι ύστερα να κάνουν κι αυτοί μια ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ, για να κατανοήσουν πολύ καλύτερα το περιεχόμενό του, που θα τους γεμίσει με γνώσεις και περηφάνεια.
Δημήτριος Π. Τοπάλης
Υ.Γ. Ένα αντίτυπο του βιβλίου “ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ Ο ΔΙΓΛΩΣΣΟΣ ΔΩΡΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ” βρίσκεται στη βιβλιοθήκη του Δήμου Αλεξάνδρειας εδώ και λίγους μήνες κι απ’ ό,τι μου λέει η υπεύθυνη της βιβλιοθήκης, που είναι παντρεμένη με Αρβανίτη από τη Θήβα, αρκετοί φιλαναγνώστες Αλεξανδρινοί το διάβασαν μέχρι τώρα. Το βιβλίο το πρόσφερε στη βιβλιοθήκη ο Σύλλογος Λεχοβιτών Αλεξάνδρειας και Περιχώρων.
Δημήτριος Π. Τοπάλης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.