Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

35 χρόνια ελεύθερη ραδιοφωνία και τηλεόραση

 

Τις τελευταίες ημέρες ο ραδιοσταθμός fm 100 και ο τηλεοπτικός σταθμός tv 100 παρουσιάζουν ένα σποτ, για τη συμπλήρωση 35 ετών ελεύθερης

ραδιοφωνίας και τηλεόρασης. Πράγματι από το 1988 που εξέπεμψαν ελεύθερα οι ραδιοφωνικοί σταθμοί fm 100 στη Θεσσαλονίκη και fm 98,4 στην Αθήνα πέρασαν 35 ολόκληρα χρόνια.

Πίσω όμως από την επέτειο αυτή υπάρχει μια πολύ πονεμένη και αντιδημοκρατική ιστορία, που σχεδόν όλοι την έχουμε ξεχάσει. Η ιστορία ξεκίνησε το 1986 στις Δημοτικές εκλογές της 12ης Οκτωβρίου και τις επαναληπτικές της 19ης Οκτωβρίου.

Μέχρι τότε στην πολιτική σκηνή κυριαρχούσε το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου που είχε λάβει τον Οκτώβρη του 1981 το τεράστιο ποσοστό του 48,07% και τo 1985 45,82%. Η Νέα Δημοκρατία είχε πάρει αντίστοιχα το 1981 35,88% και το 1985 40,85%.

Την εποχή αυτή όμως είχε αρχίσει να φαίνεται η φθορά της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, που οφειλόταν σε δύο κυρίως λόγους. Στην αποπομπή   κάποιων πρωτοκλασάτων στελεχών και στον “ετεροχρονισμό” της Αυτόματης Τιμαριθμικής Προσαρμογής, της περίφημης ΑΤΑ, που ήταν ένα πλήγμα στη βασική γραμμή του ΠΑΣΟΚ, από τον προεκλογικό του αγώνα πριν το 1981.

Τα στελέχη που αποπέμφθηκαν ήταν τρία. Ο Μανόλης Δρεττάκης, που   “παραιτήθηκε” την 23 Ιουλίου 1982, ύστερα από πιέσεις, με προσωπική απόφαση του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Απόστολος Λάζαρης, που αποκλείστηκε από το Υπουργείο Συντονισμού στην αναδόμηση του Ιουλίου του 1982 και ο Γεράσιμος Αρσένης, που είχε αναλάβει το Υπουργείο Οικονομικών και αποπέμφθηκε, με τη λήξη της θητείας του,  στις εκλογές του 1985.

Όσο για την ΑΤΑ αυτή απλώς ...ετεροχρονίστηκε. Πήγε άτα δηλαδή. Οι μισθωτοί δεν πήραν δεκάρα και το ΠΑΣΟΚ είχε αρχίσει να καταλαβαίνει, ότι η απλόχερη πολιτική με δανεικά χρήματα έπρεπε κάποτε να σταματήσει. Το αφήγημα του ΠΑΣΟΚ είχε καταρρεύσει πλήρως.

Όλο αυτό το διάστημα κυριαρχούσε το λαϊκίστικο στιλ του παντοδύναμου και αδίστακτου Υπουργού Εσωτερικών Μένιου Κουτσόγιωργα.

Τότε όμως η Νέα Δημοκρατία, με αρχηγό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, στις Δημοτικές εκλογές του 1986 έκανε το μεγάλο ΜΠΑΜ! Κέρδισε τους τρεις μεγάλους Δήμους της χώρας με το Μιλτιάδη Έβερτ στην Αθήνα, το Σωτήρη Κούβελα στη Θεσσαλονίκη και τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο στον Πειραιά.

Το σοκ στο ΠΑΣΟΚ ήταν πολύ μεγάλο και δυσκολοχώνευτο. Αμέσως σχεδόν πάρθηκε η απόφαση και δόθηκε η σχετική εντολή στο ενημερωτικό σύστημα της χώρας, με τα κρατικά ραδιόφωνα και τις κρατικές τηλεοράσεις, να “εξαφανίσει” την παρουσία και τη δράση των τριών δημάρχων, που προαναφέραμε. Ούτε εικόνα ούτε ήχος δεν έφθανε στο λαό από τη δράση τους.

Η αντίδραση, στην αντιδημοκρατική συμπεριφορά του ΠΑΣΟΚ, ήταν άμεση. Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος δημιούργησε στον Πειραιά και τη γύρω περιοχή ένα συνδρομητικό κανάλι ραδιοφώνου στην αρχή και τηλεόρασης αργότερα, ο Μιλτιάδης Έβερτ δημιούργησε το Δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό 98,4 fm και ο Σωτήρης Κούβελας δημιούργησε το Δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό fm100, που εξέπεμψε για ένα μικρό διάστημα και στη συνέχεια … βουβάθηκε μέχρι το 1988 που επιτέλους νομιμοποιήθηκε.

Για να ...βουβαθεί ο fm 100, χρειάστηκε η επέμβαση του τότε Γενικού Αρχηγού της Αστυνομίας Νίκωνος Αρκουδέα και μια μπουλντόζα, που επιστρατεύτηκε, για να γκρεμίσει τις πρόχειρες εγκαταστάσεις του Δήμαρχου Θεσσαλονίκης κοντά στο Φιλίππειο.

Ένα πρωινό εκατοντάδες αστυνομικοί, με παρόντα το Νίκωνα Αρκουδέα, ανέβηκαν εκεί ψηλά, απέκλεισαν όλη την περιοχή και, σε λίγες ώρες, κατεδάφισαν τα πάντα. Την επόμενη μέρα μια λαοθάλασσα έφτασε στον τόπο της καταστροφής και διαμαρτυρήθηκε εντονότατα για το εγχείρημα αυτό.

Ο Σωτήρης Κούβελας, με όποιον τρόπο μπορούσε, εξέφρασε την αγανάκτησή του αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν άκουσε τίποτε. Η απόφαση ήταν οριστική και αμετάκλητη. Δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει ελεύθερη ραδιοφωνία στη χώρα ούτε ελεύθερη τηλεόραση. Το ...δημοκρατικό ΠΑΣΟΚ δεν μπορούσε να  ανεχτεί τέτοιες  ... παρεκτροπές.

Δύο χρόνια αργότερα  το ΠΑΣΟΚ έχασε τις εκλογές της 18ης Ιουνίου του 1988. Η χώρα όμως οδηγήθηκε σε περιπέτειες μια και ο Νόμος Κουτσόγιωργα ήταν έτσι διατυπωμένος, ώστε ο ...εχθρός του ΠΑΣΟΚ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, να μην μπορεί να σχηματίσει Κυβέρνηση ακόμη και με ποσοστό 46,87% που έλαβε τον Απρίλη του 1990.  Κυβέρνηση όμως σχηματίστηκε το 1988 με συνεργασία της Ν.Δ. και του ΚΚΕ και πρωθυπουργό τον Τζανή Τζανετάκη, για να μην μείνει η χώρα ακυβέρνητη.

Τότε λοιπόν, το Σεπτέμβρη του 1988, νομιμοποιήθηκαν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί και, στη συνέχεια, οι δημοτικές τηλεοπτικές εκπομπές στη Θεσσαλονίκη, με τον fm 100 και την tv 100,  να είναι πλέον κανονικά κανάλια στην υπηρεσία ενημέρωσης των δημοτών της Θεσσαλονίκης, κόντρα στην αντιδημοκρατική θέση του ΠΑΣΟΚ.

Φέτος γιορτάζουν τα 35 χρόνια λειτουργίας. Ευχόμαστε να τα εκατοστήσουν, να τα χιλιάσουν μάλλον, χωρίς να ξεχνάμε το παρελθόν.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Π. ΤΟΠΑΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.