Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023

Πραγματοποιήθηκε στο Αμύνταιο η παρουσίαση του βιβλίου, του ΕΛΙΣΜΕ με θέμα την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

 

Πραγματοποιήθηκε χθες,Σάββατο 02 Δεκεμβρίου 2023, στο Πνευματικό Κέντρο Αμυνταίου, η παρουσίαση του βιβλίου, η Γενοκτονία των Ελλήνων

του Πόντου,του  Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ), το οποίο αποτελεί αποτύπωση της Εσπερίδας  που διοργάνωσε την 05 Μαΐου 2022, για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Η εκδήλωση άρχισε με σύντομο χαιρετισμό από τον δήμαρχο Αμυνταίου, κ. Άνθιμο Μπιτάκη, τον βουλευτή Π.Ε. Φλώρινας της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρο Παπασωτηρίου, και τον περιφερειακό σύμβουλο Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιάννη Κιοσέ.

Στη συνέχεια ο κ. Αλεξανδρίδης Βασίλειος, μέλος  του Δ.Σ. τυης Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, παρουσίασε τους τοπικούς αλλά και της  ευρύτερης περιοχής  ποντιακούς συλλόγους.

Ακολούθησε η εμπεριστατωμένη  παρουσίαση του βιβλίου από τον  Καθηγητή ΑΠΘ-κοσμήτορα της  Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας Φωτιάδη Κωνσταντίνο.

Σύντομες παρεμβάσεις πραγματοποίησαν ο πρόεδρος του ΕΛΙΣΜΕ,  αντιστράτηγος Ε.Α. κ. Ιωάννης Μπαλτζώη, ενώ τον συντονισμό είχε ο συντοπίτης Αντιπτέραρχος Ε.Α.  κ. Θεόδωρος Γιαννιτσόπουλος.

Τέλος  χορευτικά συγκροτήματα  ποντιακωών συλλόγων, χόρεψαν ποντιακούς χορούς υπό τους ήχους ποντιακής λύρας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του δήμου Αμυνταίου. Την επιμέλεια είχε η αντιδήμαρχος Αμυνταίου κ. Σωτηρία Σονιάδου. την παρουσίαση του προγράμματος επιμελήθηκαν η κ. Σονιάδου  και το μέλος του Δ.Σ. του ΕΛΙΣΜΕ κ. Νικολέτα Μπράτση.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και ο νέος δήμαρχος Αμυνταίου κ. Γιάννης ΛΙάσης, εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ και του Πυροσβεστικού Σώματος , αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Αμυνταίου και πολλοί  δημότες.

Στην αρχή της εκδήλωσης παραχώρησαν συνέντευξη στα τοπικά ΜΜΕ, οι κ. Φωτιαδης και Μπαλταζώης.

Οκ. Φωτιάδης δήλωσε  πως το βιβλίο είναι καταγραφή της Εσπερίδας για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Η χθεσινή παρουσίαση  ήταν επιθυμία του κ. Θεόδωρου Γιαννιτσόπουλου ο οποίος κατάγεται από την περιοχή Αμυνταίου.

Για την γενοκτονία του Πόντου είπε  ότι παραμένει ένα άγνωστο κεφάλαιο για τον Ελληνικό Λαό και είναι καιρός να περάσει τα όρια των Ποντιακών Κοινοτήτων αλλά και ευρύτερα ,να γίνει γνωστό στην Ευρώπη και σ΄όλη την Οικουμένη.

Ο κ . Μπαλτζώης αναφέρθηκε στην έκδοση του βιβλίου και αναφερόμενος στα γεγονότα μίλησε για την γενοκτονία λέγοντας πως  στις 19 Μαΐου, ο  Μουσταφά Κεμάλ   αποβιβάστηκε στην Σαμψούντα και συνετέλεσε στην γενοκτονία ενός αυτόχθονου Ελληνικού κομματιού του Έθνους.

Δείτε και το σχετικό βίντεο.-















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.