Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024

Σε διαβούλευση με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος οι δήμαρχοι Αμυνταίου, Κοζάνης και Πτολεμαΐδας για την ίδρυση διαδημοτικής εταιρείας τηλεθέρμανσής

Αγκάθι για την υπογραφή συμφωνίας με την ΔΕΗ τα χρέη και των τριών τηλεθερμάνσεων προς αυτήν, τα οποία  όμως αμφισβητούν ο τρεις δήμαρχοι.

Στην 4η τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αμυνταίου, που πραγματοποιήθηκε χθες 24 Ιανουαρίου, ο δήμαρχος Αμυνταίου κ. Γιάννης

Λιάσης ενημέρωσε το Σώμα, για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στην Αθήνα, μαζί με   τους δημάρχους της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας, σχετικά με το μέλλον της τηλεθέρμανσης.

Σύμφωνα με τον κ. Λιάση, κλιμάκιο  της ΔΕΤΕΠΑ  αποτελούμενο από τον ίδιο, τον αντιπρόεδρο της εταιρείας κ. Ευθύμιο  Χαριτίδη, και τον διευθύνοντα σύμβουλο  της επιχείρησης κ. Κωνσταντίνο Κυριακόπουλο, μαζί με τους δημάρχους και τις διοικήσεις των τηλεθερμάνσεων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, επισκέφθηκαν τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Σκυλακάκη, παρουσία  βουλευτών της Δυτικής Μακεδονίας και  υπηρεσιακών παραγόντων. Θέμα της συζήτησης η  ίδρυση διαδημοτικής εταιρείας τηλεθέρμανσής, για την οποία υπάρχει ένα μνημόνιο μεταξύ της Περιφέρειας  Δυτικής Μακεδονίας και των τριών δήμων.

Κατά την ενημέρωση που ακολούθησε προστέθηκαν νέα ζητήματα, στα  ήδη υπάρχοντα. Οι τρεις δήμαρχοι έθεσαν ως προϋποθέσεις , για την υπογραφή της συμφωνίας να τεθεί σε λειτουργία ο  ΣΦΑ ,  να γίνει η διασύνδεση με την μονάδα 5 της Πτολεμαΐδας, και  να κατασκευαστούν οι λέβητες φυσικού αερίου, για την παραγωγή της ενέργειας που απαιτείται για τη λειτουργία των τριών τηλεθερμάνσεων.

Ο κ. Λιάσης αναφέρθηκε και  στον δανεισμό της ΔΕΤΕΠΑ   για την κατασκευή των δύο λεβήτων και το πρόβλημα που δημιουργείται από την αύξηση των επιτοκίων, τα οποία, σε συνδυασμό με παλιές οφειλές προς την ΔΕΗ*,  καθιστούν  δυσβάστακτο το χρέος.

Τέλος είπε πως θα συσταθεί η διαδημοτική  επιχείρηση, αλλά δεν θα υπογραφούν συμφωνίες, εάν δεν αναλάβει η ΔΕΗ την διευθέτηση  των χρεών και φυσικά εφόσον  το κόστος της ενέργειας από την διαδημοτική επιχείρηση είναι πιο ακριβό από το κόστος  της  ενέργειας που παράγεται σήμερα.-

 

*Οι οφειλές αναλύονται ως εξής:

300.000 τόκοι  που αυξάνονται συνεχώς, από το δάνειο για τη κατασκευή των λεβήτων.

660.000 δικαιώματα ρύπων, από την λειτουργία  του ΑΗΣ Αμυνταίου κατά τα έτη  2018 2019

600.000 μια παλιά οφειλή προς την ΔΕΗ που χρονολογείται από την εποχή που έκλεισε ο ΑΗΣ  Αμυνταίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.