Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Τράπεζα Αίματος της Εκκλησίας στο Αμύνταιο: Μια διαρκής προσφορά αίματος στους κατοίκους του Αμυνταίου και της ευρύτερης περιοχής του

 

Με αφορμή τη σημερινή αιμοδοσία της Τράπεζας αίματος της Εκκλησίας στο Αμύνταιο, ήρθε στο νου μου  η πρώτη μου επαφή

με την αιμοδοσία και τους αιμοδότες.

Πάνε πολλά χρόνια, από τότε που η γυναίκα μου, μου ζήτησε ένα πρωινό να την πάω στο τοπικό Κέντρο Υγείας, για να προσφέρει αίμα, στην Τράπεζα Αίματος της Εκκλησίας.  Την πήγα  και περίμενα υπομονετικά να έλθει η σειρά της για να την ξαναφέρω στο σπίτι μας. Μία από τις  επόμενες  φορές  που την ξαναπήγα, σκέφθηκα πως αντί να την περιμένω, θα μπορούσα να δώσω και εγώ αίμα. Μέχρι τότε έδινα περιστασιακά, όποτε είχαν ανάγκη οι φίλοι μου  και οι συγγενείς μου. Φεύγοντας από το Κέντρο Υγείας, ένοιωσα μια πρωτόγνωρη ευφορία και ικανοποίηση, κάτι που δεν το είχα ξαναζήσει.  Έκτοτε όποτε εύρισκα ευκαιρία, προσέφερα  αίμα για τις ανάγκες της Τράπεζας Αίματος.

Η αίσθηση της προσφοράς  και η ικανοποίηση που ένοιωσα , συνέβαινε και συμβαίνει  σε όλους τους απανταχού  αιμοδότες.

Κάποια δε στιγμή που  χρειάστηκα αίμα για δικούς μου ανθρώπους,  οι διαχειριστές  της Τράπεζας ικανοποίησαν άμεσα το αίτημά μου.

 Τα συμπεράσματά μου:

  • Στους κατοίκους της περιοχής μας, έχει εμπεδωθεί η αιμοδοτική συνείδηση, μετά από δεκαετίες προσφοράς αίματος.
  • Όλοι οι εμπλεκόμενοι εργάζονται αφιλοκερδώς και είναι άξιοι συγχαρητηρίων..
  • Το αίμα που συγκεντρώνεται και προωθείται στα νοσοκομεία,  εξυπηρετεί  άμεσες ανάγκες  ασθενών σε όλη τη χώρα.
  • Οι κάτοικοι του δήμου Αμυνταίου είναι τυχεροί, γιατί στις μέρες μας είναι λιγοστές οι Τράπεζες Αίματος στην Ελλάδα.

Πως όμως στήθηκε η Τράπεζα Αίματος της  εκκλησίας  στο Αμύνταιο;

 Εμπνευστής της, ήταν ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αμυνταίου, αρχιμανδρίτης πατέρας Σεβαστιανός, ο οποίος συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του μέχρι σήμερα. Υπάρχει επίσης ένα επιτελείο εθελοντριών και εθελοντών,  οι οποίοι διεκπεραιώνουν  το γραφειοκρατικό μέρος, αλλά και οτιδήποτε άλλο τους ζητηθεί..

 Ιδού τι γράφουν οι εθελόντριες της αιμοδοσίας 

 σχετικά με την ίδρυση και την παραπέρα εντυπωσιακή  πορεία της Τράπεζας Αίματος.

Η Τράπεζα Αίματος της Εκκλησίας στο Αμύνταιο ξεκίνησε τον το 1991 με 1992. Ήταν έμπνευση  του  Αρχιερατικού Επιτρόπου Αμυνταίου π. Σεβαστιανού.

Τα πρώτα μέλη που πλαισίωσαν την προσπάθεια αυτή ήταν κατά  πρώτον ιερείς της περιοχής και κατόπιν φοιτητές της Πόλεως μας. Νέοι που πέρασαν από τα κατηχητικά σχολεία της Εκκλησίας μας, και τώρα ήταν ενήλικοι. Ήταν πλέον καιρός να προσφέρουν με το πύρωμα της καρδιάς των, να θελχτούν από την προσφορά αυτή της αγάπης. Στην αρχή ο π.Σεβαστιανός τους μετέφερε στο Νοσοκομείο Φλωρίνης για να δώσουν αίμα. Ήταν τόσο  λίγα άτομα, οι δυσκολίες τόσες πολλές, που έλεγε κανείς με απορία αν θα έχουμε συνέχεια. Ο Θεός όμως το ευλόγησε και άρχισε να μεγαλώνει. Η Αιμοδοσία, ξεκίνησε σαν αυλάκι μικρό από την τοπική Εκκλησία και μέσα στο πλάτεμα του χρόνου έγινε ποτάμι αίματος, ποτάμι αγάπης και προσφοράς στους αρρώστους αδελφούς. Η Αιμοδοσία είναι όντως ένα θαύμα του Θεού που η Χάρις Του το σκεπάζει.

Λίγο - λίγο οι πρώτοι δεκαπέντε αιμοδότες έγιναν είκοσι, τριάντα, εκατό και συνεχώς αυξάνονταν. Από τους νέους της Εκκλησίας, που έγιναν η μαγιά, ξαπλώθηκε το έργο αυτό σε όλα τα πνευματικά παιδιά της όλων των ηλικιών και όλων των επαγγελμάτων. Οι αιμοδότες αυξανόταν συνεχώς χρόνο με χρόνο. Η ανάγκη που καθημερινά παρουσιαζόταν από έκτακτες περιπτώσεις αρρώστων έφερε τους ανθρώπους στην Τράπεζα της Εκκλησίας για να ζητήσουν αίμα. Η αλήθεια είναι ότι εκείνοι που εξυπηρετούνταν από την αιμοδοσία γινόταν με πολύ φιλότιμο και οι ίδιοι και οι συγγενείς των αιμοδότες. Έτσι το ποτάμι των αιμοδοτών μεγάλωνε. Όσοι βρισκόταν στην ανάγκη για να ζητήσουν αίμα για τους αρρώστους συγγενείς των καταλάβαιναν πόσο ανάγκη είναι να γίνουν κι αυτοί αιμοδότες. Τελικά  η σιγουριά ότι υπάρχει η Τράπεζα Αίματος της Εκκλησίας και ότι μπορούν να καταφύγουν  σ’ αυτήν ήταν μεγάλη ανάπαυση. Οφείλουμε να πούμε πως η Τράπεζα μας συμμετείχε και σε ομαδικές αποστολές αίματος της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως σε σεισμοπαθείς και σε χώρες που μαστιζόταν από πολέμους.

Μεγάλο ρόλο στην δημιουργία της Τράπεζας αυτής και στην ενίσχυση της εθελοντικής προσφοράς έπαιξε και παίζει τα πρόσωπα των ιερέων και των συνεργατών τους, που με την προσωπική τους δουλειά και επιμονή δημιούργησαν το έργο αυτό. Η στρατολόγηση εθελοντών έπαιρνε διάσταση προσωπικής πρόσκλησης. Ο ιερέας από τον άμβωνα της Εκκλησίας και με προσωπική επικοινωνία καλούσε και καλεί κάθε πιστό για την συμμετοχή του στο μυστήριο αυτό της αγάπης. Ο Ιερέας έπιανε προσωπικά και φιλοτιμούσε ανθρώπους της κάθε ηλικίας. Η προσωπική προσέγγιση και το φιλότιμο έδιδε τον καρπό του. Η κατ’ άτομον αποστολή επιστολής και η ομαδική αποστολή μηνυμάτων στα κινητά τηλέφωνα ειδοποιούσε τον κάθε παλαιό και νέο αιμοδότη.  Η καθαρή διαχείριση, η άμεση παρουσία εξυπηρέτησης και η εμπιστοσύνη των πιστών έδωσε πνοή στο θεάρεστο αυτό έργο. Μέσα στα τριάντα δύο χρόνια της λειτουργίας της η Τράπεζας Αίματος της Εκκλησίας μας απέδωσε έργο ευλογημένο και εξυπηρέτησε εκατοντάδες ανθρώπων αρρώστων. Η κίνηση της ξαπλώθηκε πέρα από τα όρια της Πόλεως του Αμυνταίου εξυπηρετώντας όλο το λεκανοπέδιο του Αμυνταίου. Μέχρι τώρα έχει διαχειριστεί γύρω στις 5500 περίπου φιάλες αίματος και οι αιμοδότες της αριθμούν τους 500 άνδρες και 350 γυναίκες. Πρέπει να τονίσουμε ιδιαίτερα την ευγένεια και την αγάπη των ανθρώπων της πόλεως Αμυνταίου, που με πολύ χαρά παρευρισκόταν πάντοτε στις εξορμήσεις της Αιμοδοσίας. Μέσω της Εκκλησίας του Χριστού ο εθελοντισμός απλώθηκε πιο εύκολα, διότι η πίστη κινεί με δύναμη την αγάπη για τον άρρωστο αδελφό. Ετήσια συγκεντρώνονται περίπου 250 φιάλες. 

Η Τράπεζα Αίματος  είναι θείο δώρο. Χρειάζεται όμως συνεχή στήριξη για να επιτελέσει τον σκοπό για το οποίο ιδρύθηκε.

Δεν χρειάζεται  ιδιαίτερη εκπαίδευση για να δώσει κανείς αίμα. Το μόνο που χρειάζεται  είναι να εμφανιστεί ένα πρωινό, σαν το αυριανό, στον χώρο της αιμοδοσίας.

Όλα τα άλλα έρχονται μόνα τους.-

lexovitis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.