Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ο "ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΜΕ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ".

 

Χρήστος Ι. Κολοβός

Δρ Μηχανικός Μεταλλείων - 

Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ

τ. Διευθυντής Κλάδου 

Μεταλλευτικών Μελετών & Έργων ΔΕΗ ΑΕ/Λιγνιτικό 

Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας

Ανεξάρτητος Σύμβουλος ενεργειακών θεμάτων

ck-energy.blogspot.com

Ο "Εφιάλτης στο Δρόμο με τις Λεύκες" (Α Nightmare on Elm Street) είναι ταινία τρόμου του 1984. Γνώρισε μεγάλη επιτυχία και γυρίστηκαν επτά

συνέχειες, ενώ το 2010 ξαναγυρίστηκε με νέους ηθοποιούς. Στην ταινία, μια ομάδα εφήβων που ζουν στην οδό Ελμ αρχίζει να βλέπει εφιάλτες στους οποίους καταδιώκεται από τον Φρέντι Κρούγκερ, έναν παραμορφωμένο άντρα με καπέλο, κουρελιασμένο ριγέ πουλόβερ και γάντι με κοφτερά μαχαίρια. Ώσπου ένας από τους εφήβους δολοφονείται άγρια. Κι ακολουθούν κι άλλοι φόνοι …

 

Κατά εντελώς αντίστοιχο τρόπο θ' αρχίσουμε να βλέπουμε εφιάλτες στη Δυτική Μακεδονία! Όπως βλέπουμε στον πίνακα, (στοιχεία του ΑΔΜΗΕ), τα φωτοβολταϊκά (φ/β) που είχαν ήδη μπει μέχρι το περυσινό καλοκαίρι είναι μόλις πάνω από 350MW, αλλά, τα έργα που είναι αδειοδοτικά έτοιμα για κατασκευή ανεβάζουν τον αριθμό σε 4.800MW! Η Δυτική Μακεδονία θα είναι η μακράν πρώτη Περιφέρεια της χώρας σε "επενδύσεις" φ/β, δηλαδή σε καταπάτηση εκτάσεων. Ποια "αειφορία" και ποια "βιωσιμότητα"; Παραβιάζεται βάναυσα η φέρουσα ικανότητα της περιοχής μας και η Δυτική Μακεδονία θα γίνει ένα τεράστιο "καθρεφτάκι". Κανονική δολοφονία της φύσης, στο όνομα της δήθεν "σωτηρίας του πλανήτη".

 

Κι όμως το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας ήταν σαφέστατο, όταν το 2021 απάντησε στον Πρωινό Λόγο Κοζάνης για τα φωτοβολταϊκά της "Μάνας Νερού": "Η μη εκτίμηση των σωρευτικών συνεπειών ενός έργου ως ενιαίου, παραβιάζοντας τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της φέρουσας ικανότητας των φυσικών οικοσυστημάτων και η μη τήρηση των ουσιωδών τύπων της διαδικασίας εγκρίσεως περιβαλλοντικών όρων, αποτελούν, σε πραγματική και νομική βάση, λόγους ακύρωσης της αδειοδοτικής διαδικασίας (απόφαση με αριθμό 2783/2014 του Ε Τμήματος ΣτΕ)."

 

Θα μας πουν μήπως οι τοπικοί πολιτικοί ποιες είναι οι "σωρευτικές συνέπειες" των 4.800MW φωτοβολταϊκών, μαζί με σχεδόν 800MW αιολικών (θα προστεθούν άμεσα άλλα 480MW), που κι αυτά θα γεμίσουν τις βουνοκορφές; Κι όχι μόνο τα ψηλά βουνά, αλλά ακόμα και λοφάκια, όπως πάνω από Καλαμιά-Λυγερή-Νέα Νικόπολη-Μαυροδένδρι-Σιδερά. Το προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο έκλεινε συστηματικά το μάτι στους δήθεν "επενδυτές" των δήθεν "Α"ΠΕ, αντί να προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας και να βάλει ένα φρένο στην αλόγιστη καταπάτηση εκτάσεων. Το τωρινό Περιφερειακό Συμβούλιο δεν θέλησε να προσφύγει για τα φ/β που αναπτύσσουν Γερμανοί μαζί με τη ΔΕΗ στο Ορυχείο Αμυνταίου. Ενδεχομένως ήταν ήδη αργά για προσφυγή.

 

Οι ευθύνες των τοπικών πολιτικών είναι τεράστιες, για όλα αυτά που βιώνουμε στην περιοχή μας (ανεργία, κακοπληρωμένες δουλειές, μετανάστευση των νέων και μείωση πληθυσμού, άναρχη εξάπλωση φωτοβολταϊκών σε χωράφια και βσσκοτόπια, μηδενική έως και αρνητική αποκατάσταση των εκτάσεων των ορυχείων, κλπ). Όλα αυτά δεν έπεσαν απ’ το ουρανό, είναι αποτέλεσμα της συγκεκριμένης πολιτικής που εξελίσσεται από το 2010: να κλείσει ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ λιγνίτης, για να καίμε ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟ φυσικό αέριο. Οι θερμικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής μπορούν να υποκατασταθούν αξιόπιστα μόνο με θερμικές μονάδες, όχι με αιολικά και φωτοβολταϊκά. Κι αφού ήθελαν να κλείσουν τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ λιγνίτη, ας προωθούσαν τουλάχιστον την εξόρυξη ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ φυσικού αερίου.

 

Όσο για τις δήθεν “Α”ΠΕ; Σύντομα θα μας βάλουν να πληρώσουμε το απευθείας καλώδιο Ηγουμενίτσα-Μόναχο, συνεπώς αυτές προορίζονται για τις ανάγκες της Γερμανίας, όπως για τις ανάγκες της Γερμανίας ήταν το διαβόητο "Σχέδιο Ήλιος" το 2011. Το Ελληνικό δίκτυο ηλεκτρισμού δεν χωράει όλες αυτές τις δήθεν «Α»ΠΕ, που καθημερινά μετατρέπουν τη χώρα σε βιομηχανικό οικόπεδο. Δεν πρέπει βεβαίως να ξεχνούμε πως το ηλεκτρικό ρεύμα ρέει από τις φθηνές αγορές προς τις πιο ακριβές: το δήθεν "Ελντοράντο" των φωτοβολταϊκών θα καταλήξει νομοτελειακά να είναι μια μηχανή τροφοδοσίας της Γερμανίας με φθηνό Ελληνικό ρεύμα.

 

Για να μην ξεχνιόμαστε, τα φ/β μπορούν να μπουν σε στέγες και ταράτσες, (τώρα πια ακόμα και σε κατακόρυφες επιφάνειες κτηρίων). Όπως είχα δημοσιεύσει προ τριετίας (βλ. https://ck-energy.blogspot.com/2023/09/2262021.html), σχετική μελέτη του Ερευνητικού Κέντρου της ΕΕ, δημοσιευμένη το 2019, βρήκε πως έχουμε 128 τετρ. χλμ. στέγες κι αν βάλουμε εκεί φ/β μπορούμε να πάρουμε το 1/3 των ετήσιων αναγκών σε ηλεκτρισμό. Πολύ περισσότερα απ’ όσα προβλέπει για το 2030 το δήθεν «Εθνικό» Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Αλλά, αν βάλουμε όλοι μας φ/β στις στέγες, μετά δεν θα είμαστε όμηροι των "πέντε νταβατζήδων", (όπως είχε πει το 2004 ο τότε πρωθυπουργός).

 

Εκεί βρίσκεται η ουσία της ενεργειακής πολιτικής: το 1950, στη ρημαγμένη από Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και Εμφύλιο Ελλάδα υπήρχαν πάνω από 400 εταιρείες ηλεκτρισμού, αλλά ρεύμα υπήρχε ελάχιστο. Η τότε βασιλική κυβέρνηση ίδρυσε τη ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΗ, βάζοντας ΌΛΟΥΣ τους Έλληνες σε ΜΙΑ «Ενεργειακή Κοινότητα», που εξαγόρασε τις ιδιωτικές εταιρείες και αξιοποιώντας ΕΓΧΩΡΙΟΥΣ ενεργειακούς πόρους πήγε τον ηλεκτρισμό παντού, διατηρώντας χαμηλά τιμολόγια.

 

Αυτό είναι που έχει ανατραπεί σήμερα: από το 1999 («απελευθέρωση» ηλεκτρισμού) μας έχουν επιστρέψει σταδιακά στο 1949. Απλά πράγματα, Κοινής Λογικής (Follow the Money, λένε οι ΑγγλοΣάξονες).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.