Κυριακή 21 Απριλίου 2024

Περί…τουριστικής ανάπτυξης του δήμου Αμυνταίου ο λόγος

Την τελευταία 20αετία όλοι οι δήμαρχοι του δήμου Αμυνταίου - μηδενός εξαιρουμένου- προσπάθησαν να βάλουν το λιθαράκι τους για την

τουριστική ανάπτυξή του, με εκδηλώσεις, συναυλίες, έκδοση βίντεο, κ.ά. .Δεν μιλάμε βέβαια για την τουριστική ανάπτυξη της Τ.Κ. Νυμφαίου, για την οποία μόχθησαν εξέχοντες Νυμφαιώτες και βέβαια όσοι ασχολήθηκαν και ασχολούνται μέχρι σήμερα με τον τουρισμό. Ούτε βέβαια και για τις δημοτικές κοινότητες Αγίου Παντελεήμονα, Ξινού Νερού και Σκλήθρου, οι οποίες δέχονται επισκέπτες χάρις στα πολλάκις βραβευμένα, πανελλαδικά, εστιατόρια Ναουμίδης, Κοντοσώρος και Θωμάς αντίστοιχα, αλλά και στο Κέντρο Περιβαλλοντικών Περιηγήσεων «Άρτεμις» στο Σκλήθρο. Μιλάμε κυρίως για την πρωτεύουσα του δήμου, η οποία μένει μονίμως…μεταξεταστέα. Ο γράφων, έχει συνομιλήσει με επισκέπτες του Νυμφαίου, των επισκέψιμων οινοποιείων και φυσικά των γνωστών εστιατορίων και συνοψίζει τις απαντήσεις των:

  • Θεωρούν ότι το Αμύνταιο δεν έχει ταυτότητα. Κάποιοι μάλιστα το χαρακτήρισαν άχρωμο.
  •  Δεν γνωρίζουν αν υπάρχουν επισκέψιμοι χώροι.
  •   Δεν υπάρχουν καταστήματα για να πραγματοποιήσουν τα ψώνια τους,
  •  Δεν βρίσκουν καταστήματα εστίασης.
  •   Δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο τοπικό προϊόν που να  κεντρίσει το ενδιαφέρον τους. 

Πως θα μπορούσε όμως να αντιστραφεί το δυσμενές για τον δήμο μας κλίμα;

Κατ΄ αρχήν θεωρώ απαραίτητη τη συνεργασία του δήμου με τον ιδιωτικό τομέα. Είναι θετικό το γεγονός, ότι προχωρά η επένδυση γνωστού  επιχειρηματία στον χώρο της εστίασης, στη θέση πευκάκια έξω από το Αμύνταιο, σε εκμισθωμένο δημοτικό χώρο.

Θετικό επίσης είναι το γεγονός της επέκτασης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον χώρο της εστίασης, των εξ Αγίου Παντελεήμονος προερχομένων επιχειρηματιών, στο κέντρο του Αμυνταίου. Θεωρώ ότι Θα φέρουν επισκέπτες.

Απαραίτητη επίσης θεωρείται η λειτουργία της βιβλιοθήκης «Γεώργιος Λιάνης» καθώς και η οργάνωση και λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου «Δόμνας Ούντση».

Η επισκεψιμότητα στον αρχαιολογικό  χώρο των  Πετρών, σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία Φλώρινας, μπορεί να προσελκύσει τους αρχαιόφιλους..

Η διαφημιστική προβολή  του δήμου γενικότερα, αλλά και η ενημέρωση και γιατί όχι,  συμφωνία με τουριστικά Γραφεία της Χώρας για την συμπερίληψη και του δήμου Αμυνταίου  στους τουριστικούς καταλόγους τους.

Η πόλη του Αμυνταίου είναι επίσης,  φύσει και θέσει, ιδανικός τόπος για ολιγοήμερες διανυκτερεύσεις και μπορεί να λειτουργήσει ως ορμητήριο:

  • Για επίσκεψη στην πόλη της Καστοριάς, η οποία απέχει μόνο 65χλμ.
  • Για επίσκεψη στην πόλη της Κοζάνης, η οποία απέχει μόνο 50χλμ.
  •  Για επίσκεψη στην πόλη της Φλώρινας η οποία απέχει μόνο 35χλμ.
  • Για επίσκεψη στην πόλη της Έδεσσας , η οποία απέχει μόνο 45χλμ.
  • Για επίσκεψη στην περιοχή των Πρεσπών, η οποία απέχει μόνο 65χλμ.
  • Για επίσκεψη στον Άγιο Αθανάσιο Πέλλας, το οποίο απέχει μόνο 33χλμ.

Τέλος, η ανάπλαση του κέντρου της πρωτεύουσας του δήμου, θεωρώ ότι θα δώσει ένα επί πλέον κίνητρο για να την επισκεφθεί  κάποιος από τους επισκέπτες του τόπου μας.

Παράλληλα θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα για  όσες δημοτικές ή τοπικές κοινότητες θεωρούνται εν δυνάμει τουριστικοί προορισμοί.

Ως τέτοιοι θα μπορούσαν να θεωρηθούν:

Οι προαναφερόμενες δημοτικές κοινότητες Αγίου Παντελεήμονα, με την υπέροχη λίμνη Βεγορίτιδα, τον ανεμόμυλο, τους αμπελώνες και τις πολιτιστικές  εκδηλώσεις, του Ξινού Νερού όπου παράγεται το ομώνυμο φυσικώς ανθρακούχο νερό, το καρναβάλι και του Σκλήθρου με  το Κέντρο Περιβαλλοντικών Περιηγήσεων  «Άρτεμις» και

Η Μαρτυρική  Κοινότητα Λεχόβου, η οποία περιβάλλεται από απείρου κάλους δάση οξιάς και δρυός, το ιστορικό  κέντρο με την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, κτισμένη το έτος 1812,το Εθνολογικό Λαογραφίκό Μουσείο «Γεώργιος Γοράντης», την Βιβλιοθήκη του Ενωτικού Συλλόγου Λεχοβιτών «Ο Προφήτης Ηλίας»  με πάνω από 7.500  τόμους βιβλίων, τα μονοπάτια Ειρήνης και τις πολλές εκδηλώσεις καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.

Το σύνολο του δήμου Αμυνταίου αποτελεί από μόνο του ένα μοναδικό μουσείο της φύσης. Αδυνατώ να εξηγήσω πως  σε 599,6 τ.χλμ (Βικιπαιδεια) της έκτασης του δήμου, χώρεσαν:

  • Τέσσερις γραφικές λίμνες με απίστευτη πανίδα,
  •   Απέραντα δάση οξιάς, δρυός, και πεύκης,
  •   Ιαματικά νερά,
  •   Αμπελώνες Ξινόμαυρου και όχι μόνο.

Η τουριστική εκμετάλλευση βέβαια των ανωτέρω, απαιτεί χρόνο και χρήμα. Σε επόμενο  άρθρο μας   θα αναφερθούμε αναλυτικότερα.-

lexovitis

 

 


 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.