Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Ο ΑΣΕΠΑ για τις παρεμβάσεις της Εθνικής Επιτροπής Ροδακίνων της Ε.Θ.Ε.Α.Σ.

                         

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου, ενημερώνει τους ροδακινοπαραγωγούς της περιοχής, για τις  παρεμβάσεις της Εθνικής

Επιτροπής Ροδάκινων της Ε.Θ.Ε.Α.Σ. και  σας επισυνάπτουμε την επιστολή που κοινοποιήθηκε μετά την  συνεδρίαση της Επιτροπής, με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών  Πόρων κ. Δημήτριο Παπαγιαννίδη και τη συμμετοχή μέλους της  Επιτροπής, κα. Διαμάντω Κρητικού , από το προεδρείο της  Ε.Θ.Ε.Α.Σ. . 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ  

Α.Σ.Ε.Π.Α.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Εθνική Επιτροπή Επιτραπέζιων
Ροδακίνων και Νεκταρινιών
Βελβεντό 15 Απριλίου 2024

Προς: Γεν. Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων κ. Δημήτριο Παπαγιαννίδη
Κοινοποίηση:
1. Υπουργό Α.Α&Τ κ. Λευτέρη Αυγενάκη
2. Υφυπουργό Α.Α&Τ κ. Διονύσιο Σταμενίτη
3. Γεν. Γραμματέα Α.Α&Τ κ. Γεώργιο Στρατάκο
4. Βουλευτές Νομών Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, Φλώρινας, Λάρισας
5. ΕΘΕΑΣ

ΘΕΜΑ: Eco schemes (δράσεις 31.6Β & 31.6Γ), νέα πρόσκληση Κονφούζιο Κύριε Γενικέ, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται πληθώρα δημοσιευμάτων τόσο στον ηλεκτρονικό όσο και στον έντυπο τύπο, που αναφέρει τις μειώσεις στις τιμές των οικολογικών σχημάτων λόγω υπέρβασης των χρηματοδοτικών κονδυλίων δημιουργώντας την έντονη αναστάτωση των παραγωγών μας.
Θέλουμε δια της παρούσας, να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας για τυχόν οριζόντια μείωση στις πληρωμές των Eco Schemes και κυρίως στις δράσεις 31.6Β και 31.6Γ στις οποίες έχουν εκδοθεί παραστατικά από το προηγούμενο έτος τα οποία είναι ήδη πληρωμένα από τους παραγωγούς μας.
Δηλώνουμε ότι θεωρούμε ανεπίτρεπτο να αποζημιωθούν χαμηλότερα του προβλεπόμενου ποσού οι συγκεκριμένες δράσεις, που βασίζονται σε ανελαστικές και πραγματοποιηθείσες δαπάνες οι οποίες και τεκμηριώνονται με τα απαιτούμενα παραστατικά – τιμολόγια.
Η λύση της οριζόντιας περικοπής αδικεί κατάφορα και αντιμετωπίζει με μεγάλη ανισότητα τους αποδεδειγμένα συμμορφούμενους παραγωγούς με την κατεύθυνση των οικολογικών σχημάτων.
Για το λόγο αυτό οι παραγωγοί θα πρέπει να πληρωθούν στο ύψος της ενίσχυσης όπως έχει ανακοινωθεί από το ΥΠΑΑΤ.
Σε αντίθετη περίπτωση θα απαξιωθεί όλη την πολιτική για την πράσινη ανάπτυξη και την περιβαλλοντική αειφορία που αποβλέπει το Στρατηγικό Σχέδιο.
Επίσης θα πρέπει να αναφέρουμε και τις μεγάλες «ανισότητες» μεταξύ των καλλιεργειών στα συγκεκριμένα μέτρα,

ΕΘΕΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ Τηλ.210 7712469 e-mail: etheas.greece@gmail.com Αρκαδίας 26 – Αμπελόκηποι, Αθήνα, 115 26 ΑΦΜ: 996827502 2  Κονφούζιο στα ροδάκινα – νεκταρίνια να καλύπτει 3 έντομα – εχθρούς 402€/ha, Κονφούζιο στα μήλα να καλύπτει 1 έντομο – εχθρό 948€/ha.  Εξαπόλυση ωφέλιμων τετρανύχων στα ροδάκινα – νεκταρίνια 352€/ha, Εξαπόλυση ωφέλιμων τετρανύχων στα εσπεριδοειδή 910€/ha. Θεωρώντας ότι οι τεράστιες διαφορές (έως και 550€/ha), είναι αποτέλεσμα λάθους και όχι σκοπιμότητα, ζητούμε την άμεση αποκατάσταση της άδικης και άνισης αντιμετώπισης. Κλείνοντας θα πρέπει να αναφερθούμε στην αποζημίωση για την εφαρμογή του ΚΟΝΦΟΥΖΙΟ στα Ροδάκινα – Νεκταρίνια – Βερίκοκα η οποία προβλέπεται στη νέα Προδημοσίευση Πρόσκλησης της παρέμβασης Π3-70-1.3 (Δράση 2), προσδιορίστηκε με βάση μελέτη της προηγούμενης δεκαετίας, ενώ οι υπηρεσίες σας διαθέτουν επικαιροποιημένη ΕΠΙΣΗΜΗ ΜΕΛΕΤΗ, η οποία τεκμηριώνει αποζημίωση πολύ μεγαλύτερου ύψους. Γι’ αυτό ζητούμε ΑΜΕΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ του ύψους αποζημίωσης εφαρμογής του ΚΟΝΦΟΥΖΙΟ στην καλλιέργεια της Ροδακινιάς με βάση την ΕΠΙΣΗΜΗ ΜΕΛΕΤΗ. Η διόρθωση πρέπει να γίνει άμεσα και κατ’ εξαίρεση, διότι οι δεσμεύσεις με την Πρόσκληση του 2024 θα αφορούν σε όλη την επόμενη 5ετία. Αναμένοντας τις άμεσες ενέργειές σας, στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση. Με τιμή Ο Πρόεδρος του Δ.Σ
Νικόλαος Κουτλιάμπας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.