Χθες,18 Μαΐου 2024, επισκεφθήκαμε το Συνεταιριστικό Οινοποιείο Αμυνταίου στα πλαίσια του θεσμού «Ανοιχτές Πόρτες 2024».
Το οινοποιείο ιδρύθηκε το 1959, από 27 πρωτοβάθμιους Συνεταιρισμούς, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ). Αναπτύχθηκε με γοργούς ρυθμούς, παράγοντας κρασιά υψηλής ποιότητας, κυρίως με βάση το Ξινόμαυρο, το οποίο ευδοκιμεί σε συγκεκριμένες, πλην όμως ελάχιστες περιοχές της χώρας μας.
Οι αμπελώνες από τους οποίους παράγονται
τα κρασιά, βρίσκονται στην αμπελουργική
ζώνη Αμυνταίου, και φέρουν την «Ονομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητος».
Το συνεταιριστικό οινοποιείο παρήγαγε το έτος
1972 ,τόσο το ερυθρό, όσο και στην συνέχεια το
ροζέ αφρώδες κρασί που παράγεται στην περιοχή από την ποικιλία ξινόμαυρο.
Το μοναδικό ροζέ με την Ονομασία
Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητος που υπάρχει στην Ελλάδα.
Τέλος το συνεταιριστικό Οινοποιείο, μαζί
με τα υπόλοιπα οινοποιεία της περιοχής Αμυνταίου, αποτελούν μία από τις σημαντικότερες
περιοχές παραγωγής οίνου της Πατρίδας μας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την
τοπική, αλλά και γενικότερα για την εθνική οικονομία.
Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, τις πολύ ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις της προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου δήμου Αμυνταίου και μέλους του Δ.Σ. του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού κ. Διαμάντως Κρητικού, αλλά και της οινολόγου κ. Μαρίας Τσιβίκη, σχετικά με την πορεία του οινοποιείου καθώς και του παραγόμενου κρασιού.-
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.