Τρίτη 4 Ιουνίου 2024

ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ (Μια επικίνδυνη ασθένεια της Δημοκρατίας)

 

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια τάση αποχής των πολιτών από τις ψηφοφορίες και μάλιστα με πολύ μεγάλα ποσοστά. Πιστεύω πως το

φαινόμενο αυτό, αν συνεχίσει έτσι στο μέλλον, θα μεταβληθεί  σε μια πολύ επικίνδυνη ασθένεια του δημοκρατικού πολιτεύματος.

          Πριν από τριάντα χρόνια περίπου η συμμετοχή στις ψηφοφορίες ήταν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ. Υπήρχαν ειδικοί νόμοι, που καθόριζαν με λεπτομέρεια τους όρους συμμετοχής στις ψηφοφορίες, για όλες τις περιπτώσεις των πολιτών, που είχαν σχέση με την αλλαγή του τόπου κατοικίας τους, ανάλογα με το επάγγελμά τους.

          Γίνονταν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι και ενημερώνονταν υποχρεωτικά τα Πρωτοδικεία της χώρας για όλες τις περιπτώσεις. Ο έλεγχος ήταν συστηματικός και οι εξαιρέσεις ήταν σε αμελητέο θα λέγαμε ποσό.

          Πέρασε όμως αρκετός καιρός από τότε και σήμερα φτάσαμε σ’ ένα πολύ ακραίο σημείο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές, παρατηρήθηκε αποχή, που έφθασε σε ποσοστό 85%!!!! Το φαινόμενο δεν είναι για γέλια. Είναι για κλάματα.

          Ας σοβαρευτούμε όμως τώρα. Η συμμετοχή στις εκλογές είναι ένα ΠΟΛΥ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ των ελεύθερων πολιτών όλου του κόσμου. Καθορίζει τη  δυνατότητα των πολιτών να εκλέξουν αντιπροσώπους, που θα εργαστούν για τη Διοίκηση του Κράτους, των Περιφερειών, των Δήμων, των Σωματείων κ.λ.π. και για τη λήψη των αποφάσεων που απαιτούνται, όταν εμφανίζονται προβλήματα.

          Αυτό το δικαίωμα σε ορισμένες (ελάχιστες σήμερα) χώρες είναι απαγορευμένο. Αλλά και στον κομμουνιστικό κόσμο δηλώνεται καθαρά και ξάστερα ότι οι ελεύθερες εκλογές, όπως τις εννοούμε όλοι, είναι εξοβελισμένες από το σύστημα. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος το διατυμπανίζει ότι δεν πιστεύει στον Κοινοβουλευτισμό. Θυμόμαστε εμείς οι παλαιότεροι τι συνέβαινε στην άλλοτε κραταιά Σοβιετική Ένωση και στους δορυφόρους της στην Ανατολική Ευρώπη. Εκλογές με έναν μόνο υποψήφιο, ένα  μόνο κόμμα και ποσοστά 99,99% συνήθως!!!

          Οι εκλογές έχουν σκοπό να αναδείξουν τους ικανότερους πολίτες, που θα αναλάβουν την υποχρέωση να φανούν χρήσιμοι και αποτελεσματικοί, στην όποια Διοίκηση θα ασκήσουν.

          Είναι γνωστό όμως, από την αρχαιότητα ακόμη, ότι στο δημοκρατικό σύστημα υπάρχουν κάποιες  αδυναμίες, που οδηγούν ενίοτε στην εκλογή δημαγωγών ή ανθρώπων που ενδιαφέρονται μόνον για ίδιον όφελος ή για εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων.

          Ο Περικλής στον περίφημο ΕΠΙΤΑΦΙΟ, αφού δίνει διάφορες χρησιμότατες συμβουλές, που έχουν διαχρονική αξία, παροτρύνει όλους να ασχοληθούν με τα κοινά αναφέροντας τη φράση:       
“μόνοι γὰρ τόν τε μηδὲν τῶνδε μετέχοντα οὐκ ἀπράγμονα, ἀλλ’ ἀχρεῖον νομίζομεν. Που σημαίνει: “γιατί μόνον εμείς θεωρούμε όποιον δεν ανακατεύεται σ' αυτά (τα κοινά δηλαδή), όχι σαν άνθρωπο που κοιτάζει τη δουλειά του, αλλά σαν άνθρωπο άχρηστο.”

        Η συμμετοχή επομένως στις εκλογές, είτε σαν  υποψήφιος αιρετός, είτε σαν απλός ψηφοφόρος, είναι αναγκαία και πρέπει να γίνει σε κάθε πολίτη ένα από τα ωραιότερα και πιο χρήσιμα βιώματά του. Η αποχή πρέπει να είναι απόλυτα καταδικαστέα. Ειδικά σήμερα, στο σωτήριον έτος 2024, η αποχή πρέπει να μειωθεί στο έπακρον, μια και δίνεται η δυνατότητα, με την επιστολική ψήφο, να συμμετέχει κανείς στην εκλογική διαδικασία ακόμη και από τις ξένες χώρες  στις οποίες ζει μόνιμα ή από άλλα σημεία της χώρας μας χωρίς να χρειάζεται μετακίνηση σε εκλογικά κέντρα. Η επιστολική ψήφος είναι ένα επιπλέον δημοκρατικό δικαίωμα, που πρέπει να το λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη και να το αγκαλιάσει όλος ο λαός.

          Πρέπει να σεβόμαστε τα δικαιώματα όλων των πολιτών αλλά, ειδικά στο θέμα της καθολικής ψηφοφορίας, να γίνουμε όλοι πολύ πιο ευαίσθητοι, πολύ πιο υπεύθυνοι  και πάρα πολύ πιο πιστοί στον Περικλή ασφαλώς αλλά και στο Θουκυδίδη, που   συνέγραψε τον Επιτάφιο κι έκανε την ανθρωπότητα να θαυμάζει το ελληνικό Δημοκρατικό αίσθημα, σε μια εποχή που απέχει περίπου δυόμισι χιλιάδες χρόνια!                                                                         

                                                ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Π.ΤΟΠΑΛΗΣ   

Υ.Γ. Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύεται για δεύτερη φορά, με την ελπίδα ότι έτσι θα το εμπεδώσουν και θα το κάνουν κτήμα τους πολύ περισσότεροι αναγνώστες.        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.