Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Λέχοβο: Μια όαση δροσιάς στην κάψα του καλοκαιριού (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Κάθε φορά που επισκέπτομαι την γενέτειρά μου  το Λέχοβο,  εντυπωσιάζομαι από το  εκπληκτικό  γεωγραφικό  ανάγλυφο, τα

πυκνά δάση δρυός, πεύκης  και οξιάς  που την περιβάλλουν.

Αυτή τη φορά λοιπόν, η  επίσκεψη  που προγραμμάτισα για το Λέχοβο στόχο έχει να καταδείξει ότι ο ορεινός οικισμός δεν είναι μόνο ένας ενδιαφέρων και πολλά υποσχόμενος τουριστικός  χειμερινός προορισμός, αλλά ότι πράγματι είναι και «Μια όαση στη κάψα του Καλοκαιριού».

Έτσι  λοιπόν, πριν από  λίγες ημέρες,  ξεκίνησα  ένα πρωινό  (ώρα 06:50) από το Αμύνταιο για το Λέχοβο, εντυπωσιασμένος  για πολλοστή φορά από την ομορφιά του τοπίου και φυσικά με τα ίδια ακριβώς συναισθήματα.

 Η μέρα καλοκαιρινή, η θερμοκρασία ιδανική στους 19  βαθμούς Κελσίου, η διάθεση περίφημη.

 Η  διαδρομή αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά τον κόμβο προς την Τ.Κ. Ασπρογείων, καθώς η επαρχιακή οδός Αμυνταίου Καστοριάς διέρχεται από πυκνό δάσος δρυός το οποίο είναι  προσβάσιμο κσθ’ όλη  τη διάρκεια  του χρόνου. 

Τελικός προορισμός μου η κεντρική πλατεία του χωριού, με τον κεντρικό   ναό του Αγίου Δημητρίου, κτισμένο στα 1812 και ανακαινισμένο στα 1865 με  το πανύψηλο καμπαναριό του και την Αστική Σχολή Λεχόβου ένα εντυπωσιακό οικοδόμημα, το μόνο που σεβάστηκαν οι Γερμανοί  μαζί με την εκκλησία, όταν το έκαψαν την 23η Ιουλίου 1943.Κάτω από το κτίριο της Αστικής Σχολής, τέσσερις μπρούντζινοι  κρουνοί τρέχουν ασταμάτητα και δροσίζουν τους περαστικούς με το παγωμένο  νερό τους και σε συνδυασμό με το υψόμετρο, το συντριβανάκι αλλά και τους δύο αιωνόβιους πλατάνους,  προσφέρουν δροσιά  στους επισκέπτες, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Στη μία από τις δύο αίθουσες  της Αστικής Σχολής στεγάζεται το επισκέψιμο, κατόπιν συνεννόησης, Λαογραφικό  Εθνολογικό Μουσείο του Ενωτικού Συλλόγου Λέχοβιτών «Ο Προφήτης Ηλίας», «Γεώργιος Ε. Γοράντης», ένα από τα πιο αξιόλογα Λαογραφικά Μουσεία της Δυτικής Μακεδονίας.

Στην κεντρική πλατεία βρίσκονται επίσης τα Γραφεία, το εντευκτήριο και η βιβλιοθήκη του Ενωτικού Συλλόγου Λεχοβιτών  «Ο Προφήτης Ηλίας», με 8.000 τόμους βιβλίων

Τα «Μονοπάτια Ειρήνης», ορεινές διαδρομές που ξεκινούν από το Λέχοβο για να καταλήξουν και πάλι στο Λέχοβο,  έχουν προσελκύσει ορειβάτες από όλη την Ελλάδα.

Επί πλέον στο Λέχοβο  λειτουργεί  ξενώνας, ταβέρνε,ς καφετέριες, Σούπερ Μαρκετ και μπορεί να εξυπηρετήσει έναν ικανοποιητικό αριθμό επισκεπτών.

Τέλος θα έλεγα ότι οι Λεχοβίτες,είναι φιλόξενοι, όντας πολυταξιδεμένοι λόγω του επαγγέλματός  τους -  υπήρξαν «οι χτίστες του κόσμου*- και γνωρίζουν πολύ καλά  τι σημαίνει φιλοξενία.

Απευθυνόμενος λοιπόν  στους παραθεριστές, οι  οποίοι προτιμούν το καλοκαίρι τη θάλασσα, τους προτείνω να  αφιερώσουν και λίγες ημέρες επισκεπτόμενοι  το Λέχοβο.

Πιστέψτε με.

Δεν θα το μετανιώσουν.

Στέργιος Τζέλης

*Τίτλος του ποιήματος της Λεχοβίτισας ποιήτριας κ. Δότας Σαρβάνη, από την τελευταία συλλογή ποιημάτων της με τίτλο «Στο παραμύθι των φτερών».

ΥΓ1. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους διοργανώνοντα στο Λέχοβο, εκδηλώσεις με μεγάλη επιτυχία, όπως;

Οι «Μπουμπούνες» τις Αποκριές,

Οι εκδηλώσεις  για το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία,

Η γιορτή της πίτας

Χριστουγεννιάτικες  εκδηλώσεις κλπ.

ΥΓ2. Η πρόσβαση για το Λέχοβο πλέον είναι εύκολη. Με τους νέους αυτοκινητόδρομους, Εγνατία, Ιόνια, Ολυμπία, κλπ., οι αποστάσεις ΄χουν εκμηδενιστεί.      

 




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.