Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Αμύνταιο: Εναρκτήρια ομιλία δημάρχου Αμυνταίου και προέδρου δικτύου ενεργειακών δήμων στο συνέδριο



Σας καλωσορίζω στο Δήμο Αμυνταίου, μία περιοχή που βρίσκεται στο κέντρο του Λιγνιτικού Πεδίου της Δυτικής Μακεδονίας, δηλαδή του άξονα που τροφοδοτεί, μαζί με την Αρκαδία, με ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από λιγνίτη ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια.

Όσοι ζούμε σ’ αυτές τις περιοχές γνωρίζουμε ότι η ύπαρξη του λιγνίτη στον τόπο μας είναι ευχή και κατάρα!
Από τη μια βρισκόμαστε στο κέντρο του ενεργειακού χάρτη της χώρας και στον τόπο μας υπάρχει έντονη οικονομική δραστηριότητα σε ότι αφορά στην εξόρυξη του λιγνίτη και την παραγωγή ενέργειας, ενώ από την άλλη η δραστηριότητα αυτή δεν έχει αποδώσει στην τοπική κοινωνία τα αναμενόμενα οφέλη και επιπρόσθετα υπάρχουν σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.
Ένα θετικό αντίκτυπο της λειτουργίας σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύση λιγνίτη στην περιοχή μας είναι η λειτουργία της Τηλεθέρμανσης, της θέρμανσης δηλαδή κατοικιών και επιχειρήσεων με το ζεστό νερό που περισσεύει από τη διαδικασία παραγωγής ενέργειας. Στο Δήμο Αμυνταίου τηλεθερμαίνεται η πλειοψηφία των κατοίκων του Αμυνταίου, της Λεβαίας και του Φιλώτα. Είμαι μάλιστα στην ευχάριστη θέση να ενημερώσω τους συνέδρους ότι μετά από σωστό προγραμματισμό και κατάλληλη προετοιμασία πρόσφατα  εγκρίθηκε στον δήμο Αμυνταίου ένα μεγάλο έργο επέκτασης της Τηλεθέρμανσης και έτσι η φθηνή θέρμανση θα μπορέσει να χορηγηθεί  στο σύνολο των κατοίκων των τριών αυτών οικισμών του Δήμου μας.
Η ολοκλήρωση της τηλεθέρμανσης στους τρεις αυτούς οικισμούς είναι εξαιρετικά σημαντικό γεγονός και είναι σίγουρο ότι θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση πόρων από τα νοικοκυριά, που ξοδεύουν ένα μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού τους για θέρμανση, ειδικά στην σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Είναι όμως αυτό από μόνο του αρκετό;
Είναι ικανό ένα μεμονωμένο γεγονός όπως αυτό της Τηλεθέρμανσης να συμβάλει αποτελεσματικά στην προσπάθεια που κάνουν οι περιοχές μας, ο τόπος μας για να μπει σε τροχιά ανάπτυξης;
Είναι η Τηλεθέρμανση από μόνη της το μόνο έργο που αρμόζει σε μία περιοχή που έδωσε τα πάντα και στήριξε την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας παρέχοντας φθηνή ενέργεια;
Η απάντηση είναι σίγουρα όχι!
Η υλοποίηση ενός οράματος, με πολλές αναπτυξιακές πτυχές θα μπορούσε ίσως να μετριάσει το αίσθημα της αδικίας που αισθάνονται όλοι οι κάτοικοι των περιοχών μας . Το όραμα αυτό θα μπορούσε να είναι η θέρμανση όλων των οικισμών μας με βιομάζα.
Πρόκειται για ένα σχέδιο που δεν θα δώσει απλώς φθηνή θέρμανση, αλλά θα δημιουργήσει συνθήκες για ανάπτυξη και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας ολόκληρου του Λεκανοπεδίου. Είναι ένα σχέδιο στο οποίο εμπλέκονται και οι τρεις τομείς της οικονομίας, καθώς ξεκινάει από την αγροτική παραγωγή με την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών, κορυφώνεται στον δευτερογενή και συμπληρώνεται από τον τομέα παροχής υπηρεσιών με πολλούς τρόπους, αναδεικνύοντας τις πολύπλευρες διαστάσεις του.
          Είναι σίγουρο ότι κάποιες κοινωνικές δυνάμεις δεν είναι δεκτικές στις αλλαγές. Δεν είναι τυχαίο ότι λοιδορήθηκα όταν ανέπτυξα αυτό το όραμα. Πολλοί έφτασαν να πουν ότι δεν υπάρχουν πουθενά αλλού τέτοιες υποδομές, παρά μόνο στη φαντασία μου.
Σήμερα νιώθω ότι κάποιοι κακοπροαίρετοι  παίρνουν μία πρώτη απάντηση. Σήμερα έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε ανθρώπους που δουλεύουν πάνω στα συστήματα θέρμανσης οικισμών με βιομάζα και θα μας μεταφέρουν τη γνώση και την εμπειρία τους. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για μας να αξιοποιήσουμε αυτή τη γνώση και εμπειρία, προκειμένου να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις μελέτες, να βρούμε τους καλύτερους δυνατούς τρόπους χρηματοδότησης, να υλοποιήσουμε τα έργα και να αναπτύξουμε το μηχανισμό για τη λειτουργία αυτών των συστημάτων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Θεωρώ εξαιρετικής σημασίας το γεγονός ότι πρέπει να δουλέψουμε παράλληλα στους τομείς εξοικονόμησης ενέργειας και ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα παραπάνω δεν είναι μόνο υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή μας στο Σύμφωνο των Δημάρχων, αλλά είναι κυρίως ηθική υποχρέωση απέναντι στα παιδιά και τα εγγόνια μας. Εμείς, οι κάτοικοι των λιγνιτικών περιοχών που βιώνουμε όσο κανείς άλλος τα περιβαλλοντικά προβλήματα και την υποβάθμιση του βιοτικού μας επιπέδου, οφείλουμε να μπούμε μπροστά στην προσπάθεια για αειφορία και προστασία του περιβάλλοντος.
Βεβαίως, οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές. Υπάρχουν δυσκολίες και μάλιστα σημαντικές θα έλεγα, είμαι όμως από αυτούς που πιστεύουν ότι δεν αρκεί να γκρινιάζουμε ότι στη χώρα μας δεν είναι έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο ή ότι δεν είναι ικανές οι συνθήκες ή να βρίσκουμε οποιαδήποτε άλλη δικαιολογία για να καλύψουμε τη δική μας ανεπάρκεια. Είναι απαραίτητο να δουλέψουμε συλλογικά και αποτελεσματικά για να δημιουργήσουμε μόνοι μας  τις συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες των περιοχών μας κυρίως όμως του ανθρώπινου δυναμικού μας. Μόνο έτσι θα τα καταφέρουμε και εμείς, αλλά και η πατρίδα μας!
Και βέβαια επειδή οι καιροί για τη χώρα μας είναι εξαιρετικά δύσκολοι είμαστε υποχρεωμένοι να δουλέψουμε δύο φορές σκληρότερα για να τα καταφέρουμε. Είμαι σίγουρος όμως ότι μπορούμε! Και θα το κάνουμε!
Νοιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους εσάς που παραβρίσκεστε σήμερα σε αυτό το συνέδριο, στο οποίο ο Δήμος Αμυνταίου δίνει μεγάλη σημασία. Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Γενικό Πρόξενο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και τη Διευθύντρια της Αντιπροσωπείας στην Ελλάδα του Ιδρύματος Friedrich Ebert, που μας έχουν στηρίξει έως τώρα σε όλες τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει. Κυριολεκτικά η στήριξη ανθρώπων με βαθιά γνώση και εμπειρία στην υλοποίηση τέτοιων σύνθετων χρηματοδοτήσεων μας γεμίζει δύναμη.
Θέλω κλείνοντας να σας διαβεβαιώσω ότι το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων θα συνεχίσει να οραματίζεται, να τολμά, να σχεδιάζει και να διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον για τους κατοίκους του λιγνιτικού πεδίου της Αρκαδίας καθώς και του άξονα της Δυτικής Μακεδονίας.

Αγαπητοί σύνεδροι,
το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων Ελλάδας έχει όραμα και στόχους. Ως Πρόεδρος του Δικτύου, αλλά και ως Δήμαρχος Αμυνταίου μαζί με τους συναδέλφους μου Δημάρχους Μεγαλόπολης, Φλώρινας, Πτολεμαϊδας, και Κοζάνης, αλλά και τους επιστημονικούς συνεργάτες και τεχνικούς συμβούλους μας, σχεδιάζουμε μεθοδικά την κάθε μας κίνηση στοχεύοντας τόσο στη βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος των περιοχών του, όσο και στην ανάπτυξη καινοτόμου επιχειρηματικού περιβάλλοντος με έργα αυξημένης προστιθέμενης αξίας για τις περιοχές και την χώρα μας.
Εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.