Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Αμύνταιο: Έντονο αυτοδιοικητικό ενδιαφέρον και συγκρότηση Επιτροπής Ενέργειας Ελληνογερμανικής Συνεργασίας

Πρόεδρος  της επιτροπής  ο δήμαρχος Αμυνταίου
Στο πλαίσιο του ιδιαίτερα επιτυχημένου συνεδρίου με θέμα «Τηλεθέρμανση με βιομάζα και στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία για έργα ανανεώσιμων πηγών και εξοικονόμησης
ενέργειας σε δήμους» που διεξήχθη στο Αμύνταιο, συγκροτήθηκε η Επιτροπή Ενέργειας Ελληνογερμανικής Συνεργασίας από Δημάρχους της Ελλάδας και της Γερμανίας.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι Δήμαρχοι δεκατεσσάρων (14) Ελληνικών και τριών (3) Γερμανικών Δήμων συμμετείχαν στο συνέδριο, ένα από τα αποτελέσματα του οποίου είναι και η συγκρότηση της Επιτροπής Ενέργειας. Από Ελληνικής πλευράς συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Αμυνταίου, Βοΐου, Έδεσσας, Εορδαίας, Ηγουμενίτσας, Καστοριάς, Κοζάνης, Κορδελιού – Ευόσμου, Μεγαλόπουλης, Ορεστίδος, Σερβίων – Βελβεντού, Τρικκαίων, Τρίπολης και Φλώρινας, ενώ από άλλους Δήμους υπήρχαν πολλές συμμετοχές Αντιδημάρχων, Γενικών Γραμματέων και άλλων στελεχών. Από Γερμανικής πλευράς συμμετείχαν οι Δήμαρχοι ή εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποι των Δήμων Steinach, Archental και Flensbourg, στους οποίους λειτουργούν συστήματα τηλεθέρμανσης με βιομάζα.
Το γεγονός της ίδρυσης της Επιτροπής Ενέργειας από Δήμους της Ελλάδας και της Γερμανίας δείχνει καταρχάς την ανάγκη για μεγαλύτερη αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών και άλλων μορφών ενέργειας από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ειδικά σε εποχές που τα οικονομικά των Δήμων της χώρας μας είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση, η ενέργεια αποτελεί έναν προνομιακό χώρο για την Αυτοδιοίκηση προκειμένου να δημιουργήσει έσοδα και να τα μετουσιώσει σε ποιοτικότερες υπηρεσίες προς τους πολίτες. Εκτός αυτού αναδεικνύεται το γεγονός ότι το θεσμικό πλαίσιο της χώρας μας έχει σημαντικότατες ελλείψεις σχετικά με την εμπλοκή των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε θέματα ενέργειας και αξιοποίησης πλουτοπαραγωγικών πηγών. Για το λογο αυτό απαιτείται η μεταφορά της τεχνογνωσίας που έχουν αποκτήσει οι Γερμανοί και άλλοι λαοί της Ευρώπης για την πραγματοποίηση γενναίων αλλαγών στον τομέα αυτό. Αλλαγών που θα μπορέσουν να οδηγήσουν την Αυτοδιοίκηση της χώρας σε οικονομική αυτοτέλεια, ανοίγοντας νέους δρόμους στα αυτοδιοικητικά πράγματα της χώρας.
Οι Δήμαρχοι που συγκρότησαν την Επιτροπή Ενέργειας Ελληνογερμανικής Συνεργασίας τίμησαν τον Δήμαρχο Αμυνταίου, κ. Μάκη Ιωσηφίδη εκλέγοντας τον ως τον πρώτο Πρόεδρο της Επιτροπής και μάλιστα ομόφωνα.
Ο Δήμαρχος Αμυνταίου, Πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων και της Επιτροπής Ενέργειας Ελληνογερμανικής Συνεργασίας, δήλωσε «Ευχαριστώ τους συναδέλφους για τη μεγάλη τιμή που μου έκαναν. Μπροστά μας βρίσκεται ένα μεγάλο στοίχημα: να συμβάλουμε στη διαμόρφωση των συνθηκών που θα οδηγήσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στα ενεργειακά θέματα. Πιστεύω ακράδαντα ότι η ενέργεια αποτελεί έναν χώρο μέσα από τον οποίο οι Δήμοι της χώρας μας μπορούν όχι μόνο να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση, αλλά και να παράξουν πολιτικές οι οποίες θα οδηγήσουν σε τροχιά ανάπτυξης τις περιοχές στις οποίες θα εφαρμοστούν.
Χαίρομαι που πολλοί Δήμαρχοι πιστεύουν σ’ αυτή την προσπάθεια και όλοι μαζί θα δώσουμε τον αγώνα για να βελτιώσουμε τη θέση μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.