Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Οι συλλογικές ευθύνες για την Ελλάδα

Μιχάλης Αγραφιώτης*
Οι διαπραγματεύσεις θα είναι αρκετά έντονες τις μέρες των Χριστουγέννων. Για να συγκεντρωθούν οι 180 εκτός από ορισμένους από τους ανεξάρτητους, θα πρέπει να ψηφίσουν Βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ.
Είναι εφικτή μια τέτοια εξέλιξη; Αν η κυβέρνηση λάβει ουσιαστικές εγγυήσεις για έξοδο από το Μνημόνιο, αν υπάρξουν θετικές εξελίξεις για την οικονομία και δεν χρειαστεί να ψηφιστούν νέα μέτρα για το 2015, θεωρώ ότι πολλοί από τους Βουλευτές που σήμερα αμφιβάλλουν για τον κ. Σταύρο Δήμα, θα ψηφίσουν, ώστε η χώρα να μη μπει σε διαδικασία πρόωρων εκλογών.

Το ρίσκο για την συγκυβέρνηση είναι τεράστιο. Εκτός και αν θέλουν να συντομεύσουν τις εξελίξεις, γιατί πολύ απλά όσο συνεχιζόταν το σήριαλ της Προεδρολογίας, αυτό δημιουργούσε αντικειμενικά ζήτημα για την οικονομική σταθερότητα της χώρας. Το ερώτημα είναι οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος πιστεύουν ότι θα βρούνε τους 180 ή θέλουν να επισπεύσουν μια πιθανή αποχώρηση τους από την εξουσία; Μήπως θεωρούν ότι όσο τρέχει ο χρόνος, τόσο πιο κοντά βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ στην αυτοδυναμία και τα κόμματα τους σε συντριβή; Ή μήπως απογοητεύτηκαν από τη μη στήριξη των Ευρωπαίων στην προσπάθεια της κυβέρνησης; Γιατί η ουσία είναι ότι η κ. Μέρκελ ούτε λύση στη βιωσιμότητα του χρέους έδωσε, ούτε έδωσε το έναυσμα για την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο, κάτι που σημαίνει ότι δεν στήριξε έμπρακτα τους κ. κ. Σαμαρά και Βενιζέλο.

Θεωρώ ότι οι δύο πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να μιλήσουν με καθαρές κουβέντες στο Κοινοβούλιο. Να εκθέσουν τα ζητήματα στους Βουλευτές και να πούνε ότι δεν τυγχάνουν πλέον τη στήριξη της Ευρώπης, αν αυτό πραγματικά ισχύει. Από την άλλη, ο κ. Αλέξης Τσίπρας που καλεί να μην ψηφίσουν δεν πρέπει να σταθεί σε μια απλή περιγραφή της δυσμενούς κατάστασης, αλλά να πει το σχεδιασμό του για την επόμενη μέρα, ώστε να έχει τη στήριξη της Ευρώπης. Γιατί τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα και ο Ελληνικός λαός πρέπει να ξέρει τι θα γίνει και πως θα αντιδράσουμε σε μια αρνητική στάση από τους Ευρωπαίους. Θα συγκρουστούμε ή θα συμβιβαστούμε; Ιδού η απορία…

Όποιο από τα σενάρια και αν επιβεβαιωθεί, είτε εκλεγεί Πρόεδρος και συνεχίσει η κυβέρνηση, είτε δεν εκλεγεί πρόεδρος και προχωρήσουμε σε εκλογές με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, η απορία παραμένει η ίδια. Ποια θα είναι η εξέλιξη στα οικονομικά και πως θα αντιδράσουν οι εταίροι. Αυτό πρέπει να απασχολεί τους παραγωγικούς φορείς του τόπου, αλλά και τις πολιτικές δυνάμεις γιατί όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα.-

* Ο Μιχάλης Αγραφιώτης είναι
 αρθρογράφος στην εφημερίδα "Το Βήμα"
http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.