Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Τέσσερις θέσεις σε 3 περιοχές για τη μετεγκατάσταση των Αναργύρων – Προτείνει ο Δήμος Εορδαίας

dimotiko symvoulio 1Τις θέσεις που προτείνει ο Δήμος Εορδαίας για την μετεγκατάσταση των Αναργύρων,Τοπική Κοινότητα του Δήμου Αμυνταίου που πλήττεται από τη δραστηριότητα του γειτονικού ορυχείου της ΔΕΗ, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του το βράδυ της Παρασκευής.

Πρόκειται για τέσσερις θέσεις σε τρεις περιοχές και συγκεκριμένα:
Η τοποθεσία “Αεροδρόμιο” στην Τοπική Κοινότητα Ανατολικού, που βρίσκεται στην έξοδο του οικισμού προς τα Κομνηνά, πίσω από το Γυμνάσιο.
Η περιοχή “Μπορντό” στην κτηματική περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Αναρράχης, που βρίσκεται δίπλα στο εκκλησάκι “Μέλιος” και δίπλα στο νέο δρόμο Δυτικής Εορδαίας.
Δύο θέσεις στην περιοχή “Κουρί” Πτολεμαΐδας, μεταξύ των οποίων έχει χωροθετηθεί ο νέος Οικισμός του Κομάνου, περιοχή την οποία ο δήμαρχος Εορδαίας, Σάββας Ζαμανίδης, χαρακτήρισε «ελκυστική», λέγοντας πως εκεί μπορούν να μετεγκατασταθούν οι Ανάργυροι και ο Πτελεώνας.
Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο δήμαρχος, για τις περιοχές της Αναρράχης και του Ανατολικού υπάρχει συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, όπως εκφράστηκε με απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου στην περίπτωση του Ανατολικού, ενώ στην Αναρράχη η ομόφωνη απόφαση του Τ.Σ. επικυρώθηκε και με σχεδόν ομόφωνη απόφαση λαϊκής συνέλευσης των κατοίκων, όπως δήλωσε και η πρόεδρος της Τ.Κ. Αναρράχης, Βαρβάρα Ανδρεάδου.
Αναλυτικά στοιχεία για τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα της κάθε περιοχής έδωσε κατά την παρουσίαση της κάθε τοποθεσίας ο μελετητής της ΑΝΚΟ ΑΕ, Βασίλης Σιτράς. Σημείωσε ότι η περιοχή στο Ανατολικό βρίσκεται στο Ανατολικό πεδίο της ΔΕΗ, έχει λιγνιτικό κοίτασμα και υπάρχει προοπτική να αξιοποιηθεί μελλοντικά από τη ΔΕΗ, ενώ για την περιοχή της Αναρράχης είπε πως δεν είναι μόνο κοινόχρηστη έκταση αλλά υπάρχουν και ιδιοκτησίες.
Ο γενικός διευθυντής της ΑΝΚΟ, Γιώργος Αμανατίδης, τόνισε ότι οι παραπάνω θέσεις που επέλεξε ο δήμος Εορδαίας φαίνεται ότι έχουν τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά από άποψη μεγέθους και φαίνεται ότι μάλλον δεν θα συναντήσουν προβλήματα από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Σημείωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα οι θέσεις αυτές θα αξιολογηθούν, ώστε να τεθούν υπόψη των κατοίκων των Αναργύρων, μαζί και με τις θέσεις που θα υποδείξει ο δήμος Αμυνταίου, για να επιλέξουν ποιες από αυτές τις θέσεις θα τεθούν προς ψήφιση ώστε να αποφασίσουν τον τόπο προορισμού του νέου οικισμού τους. Επισήμανε ότι ευχής έργο είναι οι εκτάσεις που προτείνονται να είναι του δημοσίου, ωστόσο με το άρθρο 13 του Νόμου 4273/2014 δίνεται πλέον η δυνατότητα για τις μετεγκαταστάσεις να απαλλοτριώνονται όχι μόνο δημόσιες αλλά και δημοτικές και ιδιωτικές εκτάσεις.

 Ο νομικός συμπαραστάτης της επιτροπής μετεγκατάστασης Αναργύρων, Γιάννης Πατσίκας, ζήτησε οι προτάσεις που θα υποδειχθούν να είναι συγκεκριμένες, τοπογραφημένες, να γίνουν αυτοψίες και κυρίως ό,τι είναι να γίνει εγγράφως «για να μην έχουμε πισωγυρίσματα» και πρόσθεσε: «δεν πρέπει να τριτώσει το κακό. Πρέπει να γίνει αυτή η μετεγκατάσταση γιατί είναι διασφαλισμένη και επείγουσα.»

«Να μην υπάρξουν άλλα πισωγυρίσματα και χαθεί κι άλλος χρόνος» ζήτησε και ο αντιπρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Αναργύρων, Λεωνίδας Πινόπουλος, ο οποίος χαιρέτησε μάλιστα τις θετικές αποφάσεις της Αναρράχης και του Ανατολικού για την υποδοχή του νέου οικισμού των Αναργύρων.

 Ο περιφερειακός σύμβουλος Περιφερειακής Ενότητας  Φλώρινας, Γιάννης Κιοσές, ζήτησε να σκύψουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς στο πρόβλημα των Αναργύρων για να δοθεί το συντομότερο δυνατό η καλύτερη λύση.

Αίσθηση προξένησε η παρέμβαση του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Κομάνου, Κώστα Μαυρόπουλου, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στο Δ.Σ. να δώσει μεγάλη βαρύτητα και τη δέουσα προσοχή στη μετεγκατάσταση των Αναργύρων για να μην επαναληφθεί το κακό προηγούμενο με τον Κόμανο, που κοντεύουν 20 χρόνια και δεν έχει μετεγκατασταθεί ακόμα.

Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Παρασκευή Βρυζίδου, επανέλαβε ότι ήταν ξεκάθαρη η βούληση της δημοτικής αρχής να έρθουν οι Ανάργυροι στο δήμο Εορδαίας, καθώς με την αύξηση του πληθυσμού γίνεται μια πιο ισχυρή οντότητα και ζήτησε να συμπιεστούν όσο γίνεται οι χρόνοι που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των μελετών.

Ο επικεφαλής της κίνησης “Ρεύμα Πολιτών Εορδαίας”, Δημήτρης Ζαραφίδης, ανέφερε πως για την ταχύτητα διεκπεραίωσης όλων των γραφειοκρατικών διαδικασιών υπερτερεί το “Κουρί”, γιατί είναι δίπλα στην Πτολεμαΐδα και δίπλα στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο και θα κοστίσουν φθηνότερα οι υποδομές.

Για προχειρότητα μίλησε η επικεφαλής της “Εορδαϊκής Ανατροπής”, Ιωάννα Ανδρονικίδου, επισημαίνοντας πως αν δεν γίνει εμπεριστατωμένος έλεγχος για κάθε μία περιοχή θα εκτεθεί η δημοτική αρχή και τόνισε ότι πρέπει να γίνουν φάκελοι για κάθε προτεινόμενη περιοχή.

Προβληματισμό για την περιοχή “Κουρί” εξέφρασε η επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Αντωνία Χόλμπα, με βάση όσα είχε αναφέρει σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. εκπρόσωπος του Συλλόγου Μηχανικών Εορδαίας, ότι από την περιοχή θα διέλθει ο αγωγός φυσικού αερίου TAP.  Διατύπωσε επιφυλάξεις για τις ίδιες τις μετεγκαταστάσεις και κάλεσε σε συντονισμένο αγώνα τους κατοίκους όλων των πληττομένων οικισμών.
Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να διέλθει ο αγωγός TAP δίπλα από περιοχή οικιστικής ανάπτυξης, απάντησε ο δήμαρχος.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.