Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Αξιοποίηση Παλαιού Α΄ Δημοτικού Σχολείου Αμυνταίου

Σύμφωνα με την   Αριθμ.Πρωτ.457/15-03-2017 επιστολή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φλώρινας, προτάθηκε στον Δήμο Αμυνταίου η παραχώρηση του Παλαιού Α΄ Δημοτικού Σχολείου
Αμυνταίου για τη δημιουργία επισκέψιμης Αρχαιολογικής Συλλογής, στην οποία θα εκτεθούν τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής μας, γεγονός πολύ σημαντικό για την πολιτιστική, την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη του Δήμου μας.
Πραγματικά η δυνατότητα που δίνεται στον Δήμο μας να αξιοποιηθεί το κτίριο του Παλαιού Α΄ Δημοτικού Σχολείου, που έχει κηρυχτεί ως προστατευόμενο μνημείο (ΦΕΚ 162/Β/21.03.1991) είναι μεγάλη. Όπως όλοι γνωρίζουν το κτίριο χρησιμοποιείται περιστασιακά για την πραγματοποίηση εκθέσεων ενώ τον υπόλοιπο χρόνο το κτίριο μένει κλειστό. Το μνημείο αυτό, δείγμα της αρχιτεκτονικής πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου είναι αναγκαίο να προστατευτεί, να αναδειχθεί και να αποκτήσει λειτουργικό ρόλο στην  κοινωνία.
Παράλληλα, θεωρούμε ότι η μετατροπή του σε μουσείο –Αρχαιολογική Συλλογή σχετίζεται άμεσα με τις εξελίξεις στον τομέα της αειφόρου ανάπτυξης και της αστικής αναζωογόνησης καθώς  οι τάσεις που επικρατούν στο σύγχρονο πολεοδομικό σχεδιασμό είναι η δημιουργία μιας πόλης όπου κάτοικοι και επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγούνται στους χώρους της και να αξιοποιούν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους.
Ως Δημοτική Αρχή έχουμε κάνει τον απαραίτητο σχεδιασμό για την προώθηση του φυσικού και πολιτισμικού αποθέματος της περιοχής, με στοχευόμενες  ενέργειες και δράσεις που ευελπιστούμε ότι θα οδηγήσουν στην κοινωνική και οικονομική αναγέννηση της περιοχής. Στόχος μας είναι η δημιουργία «πολιτιστικών επικέντρων» στα οποία θα συγκεντρώνονται μουσεία, θέατρα, αίθουσες συναυλιών κτλ. Οι ολοκληρωμένες στρατηγικές πολιτισμού δεν αφορούν πλέον διάσπαρτα πολιτιστικά κτίρια στην πόλη, αλλά  ομαδοποίηση πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
Πιστεύουμε πως η δημιουργία της Επισκέψιμης Αρχαιολογικής Συλλογής αφενός θα συμβάλλει στο να παραμείνουν τα αρχαιολογικά ευρήματα  στην περιοχή μας, αφετέρου  θα ενισχύσει τις προσπάθειες μας για τη δημιουργία ενός πολιτιστικού επίκεντρου στο κέντρο της πόλης . Ο Ι.Ν. Αγ. Κων/νου & Ελένης, το παλαιό Α΄ Δημοτικό Σχολείο, το Πνευματικό Κέντρο Αμυνταίου, το Λαογραφικό Μουσείο, το Ωδείο  και η Βιβλιοθήκη Αμυνταίου θα ενισχύσουν την ταυτότητα της καρδιάς του Αμυνταίου.
Φιλοδοξούμε το Αμύνταιο να αποκτήσει την αίγλη που του αξίζει και να αποτελέσει έναν προορισμό που υπόσχεται πολιτισμό και αναψυχή.
Τέλος σύμφωνα με την Αριθ. Απόφασης: 115/2017 του Δημοτικού Συμβουλίου προβλέπεται οι εργασίες για την λειτουργία Αρχαιολογικής Συλλογής να ξεκινήσουν το αργότερο εντός δύο ετών από την παραχώρηση του κτιρίου, οι εργασίες να έχουν περατωθεί το αργότερο εντός πέντε ετών (ως το 2022) από την παραχώρηση του κτιρίου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας, οι δαπάνες διαμόρφωσης του κτιρίου και οι λειτουργικές δαπάνες θα βαρύνουν την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας. Η παραχώρηση ανακαλείται αυτοδίκαια εάν δεν τηρηθούν οι παραπάνω χρονικές δεσμεύσεις όπως επίσης και όταν παύσει να εξυπηρετεί τον σκοπό για τον οποίο γίνεται η παραχώρηση.-


                                                           Από το Γραφείο Δημάρχου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.