Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Εορτασμός 9ης Μαΐου - Ημέρα Ευρώπης στο Αμύνταιο

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης - Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας και ο φορέας υποδοχής του, Όμιλος Ενεργών Νέων
Φλώρινας ,διοργάνωσαν και ολοκλήρωσαν με επιτυχία την εκδήλωση για τον εορτασμό της "Ημέρας της Ευρώπης",την Τετάρτη,9 Μαΐου 2018, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αμυνταίου.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, το Δήμο Αμυνταίου, τους εθελοντές του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας, τα μέλη του Δικτύου Teachers4Europe  Δυτικής  Μακεδονίας  καθώς και τους  Ambassadors Δυτικής Μακεδονίας.
Την εκδήλωση συντόνισε ο επικεφαλής του Κέντρου κ. Κωνσταντίνος  Στεργίου και στη συνέχεια, απηύθυναν χαιρετισμούς ο Αντιδήμαρχος Αμυνταίου κ. Γιάννης Νάτσης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, ο Πρόεδρος του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας κ. Κωνσταντίνος  Φιλιππίδης,ο Ambassador - Πρεσβευτής του Δικτύου Δ/Βάθμιας Εκπαίδευσης  Teachers4Europe κ. Παναγιώτης Παπαχαραλάμπους και τέλος η Ambassador - Πρεσβευτής της Α/Βάθμιας Εκπαίδευσης του Δικτύου T4E κα. Αικατερίνη Ασπράγκαθου. Επίσης, παρευρέθησαν ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αμυνταίου κ. Γεώργιος Τρυφωνόπουλος και το μέλος του ΔΣ του ΟΕΝΕΦ κ. Χρήστος Μογλενίδης.
Παρουσιάστηκαν,επιπροσθέτως,στο κοινό και οι εθελοντές EVS του Κέντρου μας (European Voluntary Service-Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία).
Ιδιαίτερες ευχαριστίες για τη συμβολή και την παρουσίας τους στην εκδήλωση,στην κα. Δήμητρα Γκούλη, Ambassador - Πρεσβευτή του Δικτύου Teachers4Europe,στον κ. Νικόλαο Αλσαχίδη, Ambassador - Πρεσβευτή του Δικτύου Teachers4Europe,στο 1ο  Δημοτικό Σχολείο Αμυνταίου καθώς και στο Γυμνάσιο Αμυνταίου που μας τίμησαν με την παρουσία τους.
Η εκδήλωση περιελάμβανε την παρουσίαση των εργασιών της εκπαιδευτικής δράσης Teachers4Europe  της Δυτικής Μακεδονίας,από τις σχολικές τάξεις  που συμμετέχουν στο πρόγραμμα:
Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Πτολεμαΐδας, με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κα. Ευγενία Μπούσιου, μέσω δύο διαφορετικών θεματικών παιχνιδιών κατάφερε με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο να ενημερώσει τα παιδιά τόσο για τον τρόπο ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης,όσο και για τα θεσμικά της όργανα, αλλά και για τα πλεονεκτήματα και τις ευκαιρίες του να είσαι Ευρωπαίος πολίτης.
Το 8ο Δημοτικό Σχολείο Πτολεμαΐδας, με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κα. Βούλα Σταθά, ανέλαβε εργασία με θέμα "Ειρήνη - Πόλεμος" και παρήγαγε το δικό του παραμύθι με σκοπό να γνωρίσει τη σημαία και τον ύμνο της Ευρώπης μέσα από την τέχνη της ζωγραφικής και να καλλιεργήσει την  κριτική σκέψη για την αναγκαιότητα της επικράτησης της ειρήνης στον κόσμο.
Το Νηπιαγωγείο Πρωτοχωρίου,με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κα. Παρισσάτιδα Χριστοφορίδου, κατάφερε μέσω της κατασκευής μασκών καθώς και του δικού του επιτραπέζιου παιχνιδιού και εφημερίδας, με θέμα τις Απόκριες, να ανακαλύψει τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης,τα ήθη και έθιμα των χωρών ανάμεσα σε Ελλάδα - Γαλλία - Γερμανία - Βέλγιο.
Το 5ο Νηπιαγωγείο Κοζάνης,με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κα. Παρασκευή Πόζογλου,  υλοποίησε εργασία με θέμα "Ο Γύρος της Ευρώπης μέσα από τα παραμύθια" και είχε την ευκαιρία μέσα από τα παραμύθια και την παραγωγή δικού του βίντεο να γνωρίσει την Ευρώπη καθώς και τη σημασία της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης  και να κατανοήσει την έννοια της συνεργασίας και της αποδοχής της διαφορετικότητας των χωρών.
Το 2ο Γενικό Λύκειο Κοζάνης,με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα. Ελένη Βαγιαννίδου, χρησιμοποίησε για την εργασία του επιγραφές και γκράφιτι άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως φορείς πολιτισμού και κουλτούρας και τα παιδιά εκπαιδεύτηκαν στην εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας. Σημαντική,η έκδοση δικού τους ηλεκτρονικού περιοδικού με τίτλο: The Talking Walls of Europe και η δημιουργία δικού τους γκράφιτι όπου μας το παρουσίασαν με βίντεο.
Το 1ο Γενικό Λύκειο Πτολεμαΐδας, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα. Συμέλα Σιδηροπούλου, μέσω βιωματικής άσκησης, συζητήσεων καθώς επίσης και μέσω της δημοσίευσης αντίστοιχου άρθρου για τη μετανάστευση, ευαισθητοποιήθηκε και αφυπνίστηκε πάνω στο φαινόμενο της μετανάστευσης, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του Ευρωπαίου πολίτη.
Το Γυμνάσιο Ανατολικού Πτολεμαΐδας, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα. Αθηνά Βαρσαμίδου, δημιούργησε το δικό του επιτραπέζιο παιχνίδι Fra-Ita-Gre με την ευρωπαϊκή συνεργασία Γαλλίας - Ιταλίας - Ελλάδας. Σκοπός του παιχνιδιού: μέσω της χαράς της δημιουργίας και της συμμετοχής,οι μαθητές να γνωρίσουν την Ευρώπη. Επίσης, το Γυμνάσιο Ανατολικού Πτολεμαΐδας,με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Γιώργο Δελιόπουλο, παρουσίασε και δεύτερη εργασία η οποία περιελάμβανε ένα ταξίδι πίσω στην ευρωπαϊκή ιστορία (Γαλλική και Βιομηχανική Επανάσταση)με χρονομηχανή, μέσω ηχητικών μηνυμάτων  και εικόνων.
Τον κύκλο παρουσιάσεων έκλεισε το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο Γυμνάσιο Φλώρινας, το οποίο με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Σάββα Σαββίδη, ολοκλήρωσε με επιτυχία την έρευνα - εργασία του με θέμα ”Ελαιοτριβείο: Σαπούνι και Ελαιόλαδο”  και με αυτόν τον τρόπο ενημερώθηκε για την πολιτιστική κληρονομιά Ελλάδας - Ιταλίας και για την αναγκαιότητα της διάδοσής της.
H εκδήλωση υπήρξε μια μοναδική εμπειρία για όλους με σύνθημα: οι Νέοι Μπροστά!












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.