Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Δήμου Χλωπτσιούδη με τίτλο "Ακατάλληλο"

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημιουργικής Γραφής» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και οι εκδόσεις «Μανδραγόρας»

σας προσκαλούν την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018 στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Δήμου Χλωπτσιούδη ακατάλληλο
που θα πραγματοποιηθεί στην «οδό ονείρων» την Παρασκευή 18/05/18 στις 21.30.
για τη συλλογή μιλούν: η Άννα Βακάλη, Ε.ΔΙ.Π. Δημιουργικής Γραφής Παν/μίου Δυτικής Μακεδονίας,
ο Ζαχαρίας Κατσακός, κριτικός λογοτεχνίας, ποιητής,
ενώ ποιήματα απαγγέλλουν η Κατερίνα Κουλουκάτση, φιλόλογος, και ο ποιητής.

Επισυνάπτεται η πρόσκληση και η αφίσα (σε μορφή jpg και pdf) με το εξώφυλλο του βιβλίου.
Το ακατάλληλο είναι η τρίτη ποιητική συλλογή του Δήμου Χλωπτσιούδη που συλλέγοντας πρόσφυγες λέξεις αφήνει τα ποιητικά κουφάριατων στίχων του να συνομιλήσουν με τον ανθρώπινο πόνο, την «άστεγη πανδαισία» (τίτλος ποιήματος) της μετανάστευσης και της προσφυγιάς. Η συλλογή Ακατάλληλο κυκλοφορεί ακριβώς τη στιγμή που ο κόσμος συγκλονίζεται από το προσφυγικό δράμα. Λες και γράφτηκε εν θερμώ ακριβώς τη στιγμή που τα ανθρώπινα πλήθη κατακλύζουν το σύμπαν αναζητώντας το αυτονόητο δικαίωμα στη ζωή:Σαν πάτησε στην κόκκινη πια άμμο/ άφησε ελεύθερη/ την κραυγή απ’ το χέρι,/ έλυσε ένα χαμόγελο/ από τα μαλλιά/ για να πετάξει/ με της ελπίδας τα φτερά,/ και έσπρωξε τη βάρκα/ με τα παιδιά στη θάλασσα/ και συνοδό ένα θραύσμα τρόμου/ να θυμούνται το σπίτι/ μη γυρίσουν πίσω ποτέ («μάνα από τη Συρία»).
Ποιήματα γραμμένα με μολότοφ, πλάι σε ασφυξιογόνες λέξεις και «φράχτες μίσους», δίπλα σε άυπνες συνειδήσειςποιήματα πυρπολημένα σε διαδηλώσεις, ανθρώπινη κλαμένη ποίηση που ζει το δράμα της από κοντά με το δράμα του κάθε ανθρώπου, το αβάστακτο κλάμα του καιρού μας: Σε αφύλακτη διάβαση,/ φιλιά μαδάνε/ τα παιδιά/ που ’χουν/ όνειρα/ μακρινά σαν τρένα.

Ο Δήμος Χλωπτσιούδης γεννήθηκε το 1973 και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι φιλόλογος και κριτικός ποίησης. Γράφει δοκίμια και κριτικές παρακολουθώντας τις νέες τάσεις στην Τέχνη. Κριτικά κείμενά του φιλοξενούνται τακτικά στο διαδικτυακό τόπο τοβιβλίο.net και στο tvxs.gr, καθώς και στο επιστημονικό περιοδικό «ΕΝΕΚΕΝ» και τα λογοτεχνικά περιοδικά «Μανδραγόρας», «Σίσυφος», «Δίοδος», «οροπέδιο», «Οδός Πανός».-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.