Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Αμυνταίου

"7 Φορές  Γρηγορότερα"  Έκθεση ζωγραφικής του Karel Nosek  & της Monika Chovancová

Εγκαίνια έκθεσης 16/5/2018, 19.30 μ.μ. Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Μ. Αλεξάνδρου 6, Αμύνταιο.  
Διάρκεια έκθεσης: 16/5/2018 - 14/6/2018
Ο Karel και η Monica είναι καλλιτέχνες από την Τσεχία και έχουν έλθει στη χώρα μας, στην Καλών Τεχνών Φλώρινας, με το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus. Έχοντας ως στέγη τους, τους ξενώνες του
Πανεπιστημίου είναι σε καθημερινή επαφή με την φύση και τα ζώα που την περιβάλλουν. Έτσι τα σκυλιά που κατοικούν στην περιοχή, αποτελούν πολύ καλή συντροφιά γι αυτούς. Τα φροντίζουν και αλληλεπιδρούν μαζί τους. Οι ίδιοι, ζώντας σε μια χώρα που δείχνει συστηματική μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα, είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι για θέματα που άπτονται της φιλοζωίας. Η στάση τους αυτή οφείλεται και στο γεγονός ότι έχουν ευχάριστα βιώματα, μεγαλώνοντας σε ένα οικογενειακό περιβάλλον με έντονη την παρουσία των σκυλιών. Συνεπώς, τα αντιλαμβάνονται σαν πολύ στενούς τους φίλους.
Παρατηρώντας τις συνθήκες με τις οποίες ζουν τα σκυλιά στην περιοχή της Φλώρινας, που είναι εκτεθειμένα σε κινδύνους και συχνά δυσκολεύονται να βρουν τροφή, τους έχει βαθιά προβληματίσει. Θα ήθελαν οι αχώριστοι σύντροφοι του ανθρώπου να ζουν όσο το δυνατόν ελεύθερα, σε καλύτερες συνθήκες και γιατί όχι, να έχουν παρόμοια δικαιώματα με αυτά των ανθρώπων. Όσο ακραίο και αν ακούγεται, εφόσον πρόκειται για έμψυχα όντα με συναισθήματα, δικαιούνται και αυτά να πιστεύουν στον δικό τους θεό, έχουν δικαίωμα στη μεταθανάτια ζωή. Όπως υπάρχει παράδεισος για τους ανθρώπους, έτσι μπορεί να υπάρξει και για τα ζώα, καθώς ο ίδιος Θεός δημιούργησε ολόκληρη την πλάση. Ο  Karel και η Monica προσεγγίζουν αυτό το θέμα με χιούμορ και σαρκαστικό τρόπο. Έτσι δεν είναι καθόλου περίεργο να εμφανίζονται στα έργα τους όχι μόνο σκύλοι/ες της καθημερινότητας, αλλά και κύνες άγγελοι  και σκυλίσιοι ιερείς.
Η χιουμοριστική, ενίοτε σαρκαστική τους διάθεση, σε συνδυασμό με τα έντονα, λαμπερά χρώματα, καθιστούν ένα τόσο σοβαρό θέμα, ευχάριστο και συνάμα ενδιαφέρον για τον θεατή. Χρησιμοποιούν ακρυλικά χρώματα τόσο σε καμβά, όσο και σε επιφάνεια χαρτιού. Μάλιστα η Monica, δημιουργεί συχνά ματιέρες, χρησιμοποιώντας τόσο τα δάκτυλα, όσο και τα νύχια της. Αυτή η διαδικασία της δίνει διαφορετικές υφές και της παρέχει την απτική αίσθηση. Και οι δύο καλλιτέχνες δεν ακολουθούν κάποια συγκεκριμένη τεχνοτροπία. Ωστόσο, στην εικαστική τους δουλειά υπάρχει το στοιχείο του συμβολισμού και της αφαίρεσης. Εστιάζουν στην αίσθηση μιας κατάστασης και όχι στην ρεαλιστική απόδοση των συγκεκριμένων υπάρξεων.  
Τα σκυλιά όπως οι ίδιοι οι καλλιτέχνες αναφέρουν, ζουν επτά φορές λιγότερο από τον μέσο όρο ζωής του ανθρώπου. Γι αυτό τον λόγο και η έκθεση ονομάζεται " Επτά φορές γρηγορότερα". Αναλογίζοντας ο άνθρωπος αυτή  την παραδοχή, έχει έναν επιπλέον λόγο να δείχνει ουσιαστική φροντίδα και σεβασμό για τις υπάρξεις αυτές. Kατά τη διάρκεια του σύντομου αναλογικά βίου τους, του χαρίζουν πολύ δυνατά συναισθήματα, όπως αγάπη, τρυφερότητα, προστασία και συντροφικότητα. Η τροφή και το νερό βιοποριστική τους ανάγκη. Φυσικά θα την αναζητήσουν, χωρίς ωστόσο ποτέ να λησμονήσουν, αυτόν που κάποτε τους έδωσε αγάπη. 

                                                                                                         Κείμενο: Αγάπη Μαντζιώρη

Με τιμή,
το Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.