Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

Σύσκεψη συντονιστικού πολιτικής προστασίας Δήμου Αμυνταίου


Αποφασίστηκε η κατάθεση αιτήματος παράτασης της κήρυξης των περιοχών των κοινοτήτων Αναργύρων, Βαλτονέρων, Ροδώνα, Πεδινού και Φανού του Δήμου Αμυνταίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Την Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018 και ώρα 11:00 π.μ. , συνήλθε σε συνεδρίαση το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αμυνταίου με θέμα «Εξέλιξη κατολισθήσεων
και ρηγματώσεων εδαφών στην ευρύτερη περιοχή της κοινότητας Αναργύρων, συνέχιση κήρυξης ευρύτερης περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αμυνταίου. Στη συνεδρίαση παρευρέθησαν οι εξής :

·       Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης, Δήμαρχος Αμυνταίου
·       Στέφανος Μπίρος, Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας
·       Κωνσταντίνος Γέρου, Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας
·       Απόστολος Θεοδώρου, αντιδήμαρχος Δήμου Αμυνταίου
·       Χρήστος Ιωάννου, αντιδήμαρχος Δήμου Αμυνταίου
·       Μιχαήλ Χρήστος, προϊστάμενος τμήματος Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας
·       Κοσμίδης Ιορδάνης, διευθυντής ΚΟΠΔ Δ.Ε.Η.
·       Ευάγγελος Καζίας, Δ.Ε.Η. Α.Η.Σ. Αμυνταίου
·       Πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Δήμου Αμυνταίου :
1.     Τ.Κ. Αναργύρων, Τσισμαλίδης Γεώργιος
2.     Τ.Κ. Βαλτονέρων, Παναγιωτίδης Γεώργιος
·       Χρήστος Σπυρίδης, διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πτολεμαΐδας
·       Αργύρης Βολιώτης, μέλος Σ.Τ.Ο. Δήμου Αμυνταίου
·       Σάββας Καρανικόλας, προϊστάμενος Δ.Ε.Δ.ΔΗ.Ε. Α.Ε. Αμυνταίου
·       Χρήστος Αβραμίδης, υποδιοικητής Αστυνομικού τμήματος Αμυνταίου
·       Κωνσταντίνος Κασσελούρης, αντιπρόσωπος Α/Φ Αμυνταίου, ελληνικός στρατός
·       Αναστασία Αλληλόμη, προϊσταμένη Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Αμυνταίου
·       Αναστάσιος Κατσουπάκης, προϊστάμενος τμήματος Πολιτικής Προστασίας και Εύρυθμης Λειτουργίας Οικισμών Δήμου Αμυνταίου.
·       Θόδωρος Πελεκούδας, ειδικός συνεργάτης δήμου Αμυνταίου

Ο Δήμαρχος Αμυνταίου ενημέρωσε το συντονιστικό τοπικό όργανο ότι η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης της περιοχής των κοινοτήτων Αγίων Αναργύρων, Βαλτονέρων, Ροδώνα, Πεδινού και Φανού του Δήμου Αμυνταίου, σύμφωνα με την αριθ. πρωτ. 228911/1316(22-12-2017) απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας λήγει στις 22 Ιουνίου 2018 και πρότεινε την λήψη απόφασης για συνέχιση της κήρυξης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης των παραπάνω περιοχών, γιατί δεν υπάρχουν στοιχεία (έγγραφα και μελέτες αρμόδιων υπηρεσιών) ότι τα φαινόμενα των ρηγματώσεων εδαφών και της γεωτεχνικής αστάθειας της περιοχής έχουν σταματήσει.
Το Σ.Τ.Ο. Πολιτικής προστασίας του Δήμου Αμυνταίου δεν έχει τις επαρκείς γνώσεις και εξειδίκευση για να τεκμηριώσει απόψεις περί παύσης των κατολισθητικών φαινομένων και κύριο μέλημα του πρέπει να είναι η διασφάλιση της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων και μια απόφαση μη συνέχισης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα δημιουργήσει λανθασμένες εντυπώσεις   στους κατοίκους των περιοχών αυτών, αφού θα δώσει το αίσθημα ότι δεν υπάρχουν περαιτέρω κίνδυνοι.
Επιπλέον επεσήμανε ότι υπάρχει ανησυχία των κατοίκων, οι οποίοι αναφέρουν συνεχή αύξηση των ρηγματώσεων εδαφών και προβλήματα στις στήλες άντλησης των υδρογεωτρήσεων λόγω μικρών μετατοπίσεων εδαφών».
Ο Περιφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας Δυτικής Μακεδονίας, κ. Στέφανος Μπίρος και ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας κ. Κωνσταντίνος Γέρου τόνισαν ότι λίγες ημέρες πριν τη μεγάλη κατολίσθηση εδαφών στο ορυχείο Αμυνταίου η Δ.Ε.Η. ανέμενε κατολισθητικά φαινόμενα πολύ μικρότερης έκτασης και συνεπώς οι προβλέψεις της Δ.Ε.Η. δεν ήταν επιτυχείς. Εφόσον έως σήμερα δεν υπάρχουν στοιχεία αρμόδιων φορέων για εκτίμηση των φαινομένων  ανέφεραν ότι συμφωνούν με την πρόταση του Δημάρχου.
Ο εκπρόσωπος της Δ.Ε.Η. Διευθυντής Κ.Ο.Π.Δ. κ. Ιορδάνης Κοσμίδης τόνισε  ότι δεν συμφωνεί με την πρόταση του δημάρχου, γιατί με βάση τις μέχρι σήμερα συστηματικές μετρήσεις των μετακινήσεων από την Δ.Ε.Η., εκτιμάται ότι δεν προκύπτει η εξέλιξη φαινομένων γεωτεχνικής αστάθειας της περιοχής.  
Ο πρόεδρος της κοινότητας Βαλτονέρων ενημέρωσε για  την υπεράντληση που έχει υποστεί ο υδροφόρος ορίζοντας της ευρύτερης περιοχής του ορυχείου από τις εξορυκτικές δραστηριότητες της Δ.Ε.Η. και τα προβλήματα που πιθανά έχουν προκύψει λόγω υδάτων στα χαμηλότερα στρώματα εκσκαφών του ορυχείου και συμφώνησε με την πρόταση του Δημάρχου Αμυνταίου.
Όλοι οι υπόλοιποι παρόντες, εκπρόσωποι φορέων και υπηρεσιών, πρόεδροι κοινοτήτων και υπηρεσιών συμφώνησαν με την πρόταση του Δημάρχου Αμυνταίου.
Γι αυτό αποφασίστηκε η κατάθεση αιτήματος παράτασης της κήρυξης των περιοχών των κοινοτήτων Αναργύρων, Βαλτονέρων, Ροδώνα, Πεδινού και Φανού του Δήμου Αμυνταίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.-                      

Από το Γραφείο Δημάρχου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.