Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Παρέμβαση του κου Χαριτίδη Ευθύμη, Προέδρου της Τηλεθέρμανσης, σχετικά με τη λειτουργία της Τηλεθέρμανσης και τα όσα ανακριβή λέγονται…



Τον τελευταίο μήνα ο ΑΗΣ Αμυνταίου βγήκε εκτός λειτουργίας τρεις φορές. Το ίδιο φαινόμενο είχαμε και τις 2 προηγούμενες περιόδους, καθώς τους μήνες Μάρτιο –
Απρίλιο, από το σύνολο των λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ λειτουργεί μόνο το 30%. Ο λόγος: Η χαμηλή ζήτηση του Συστήματος. Αποτέλεσμα: Αν η 1 μονάδα του ΑΗΣ Αμυνταίου που λειτουργεί μόνο λόγω χαμηλής ζήτησης, αντί των 2 που λειτουργούν κανονικά τους μήνες υψηλής ζήτησης, τεθεί εκτός λειτουργίας, μένουμε χωρίς Τηλεθέρμανση. Η δε επανένταξη των μονάδων στο σύστημα, δυστυχώς εξαρτάται πλέον από τα επίπεδα της ζήτησης τη δεδομένη χρονική περίοδο και τους κανόνες λειτουργίας της αγοράς.
Δυστυχώς, κάποιοι σπεύσανε να εκμεταλλευτούν το γεγονός και την αναστάτωση που προκαλείται στους Δημότες μας, προφανώς για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη. Η αλήθεια είναι ότι το ίδιο διάστημα βρίσκονταν εκτός λειτουργίας οι 10 από τις 14 λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, από τις οποίες οι περισσότερες (Αγίου Δημητρίου, Καρδιάς, Αμυνταίου και Μεγαλόπολης) δίνουν και θέρμανση στις πόλεις μας. Πρόκειται δηλαδή για ένα γενικότερο πρόβλημα που έχει ανακύψει, καθώς η λειτουργία του Ηλεκτρικού Συστήματος καθορίζεται πλέον από τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή (ΑΔΜΗΕ), με κανόνες προσφοράς και ζήτησης. Σύμφωνα με τον Κώδικα Αγοράς ενέργειας, οι Λιγνιτικές Μονάδες που παρέχουν τηλεθέρμανση, εσφαλμένα κατά την άποψη μας, δεν προτάσσονται έναντι άλλων Θερμικών Μονάδων. Έχουμε ζητήσει εγγράφως επανειλημμένα από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και το αρμόδιο υπουργείο ενέργειας να τροποποιηθούν οι κώδικες ηλεκτρισμού. Για το σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στις 02/04/2018 των Δημάρχων Αμυνταίου, Πτολεμαΐδας και Κοζάνης με τον Πρόεδρο της ΡΑΕ και τον Προέδρο του ΑΔΜΗΕ ώστε να ξανά-τεθεί επιτακτικά το ζήτημα. Αν δεν επιλυθεί αυτό το θέμα, οι Τηλεθερμάνσεις Πτολεμαΐδας και Κοζάνης θα έχουν συνεχή προβλήματα στο μέλλον, καθώς η λειτουργία των έν’ λόγω Τηλεθερμάνσεων εξαρτάται άμεσα από τους λιγνιτικούς σταθμούς.
Εξαιρώ την Τηλεθέρμανση Αμυνταίου, καθώς όπως είναι πλέον γνωστό σε όλους, έχουμε δώσει έναν αγώνα δρόμου από το 2015, ώστε να ωριμάσουμε από μηδενική βάση το έργο κατασκευής μονάδων παραγωγής θερμικής ενέργειας 30 ΜW, προϋπολογισμού 15,5 εκ. το οποίο θα είναι σε θέση να καλύψει πλήρως την Τηλεθέρμανση. Εξασφαλίσαμε όλα τα προ-απαιτούμενα για την χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ (ξεκινήσαμε με την προμελέτη, κάναμε την οριστική μελέτη, εξασφαλίσαμε του περιβαλλοντικούς όρους και όλες τις αδειοδοτήσεις, διεκδικήσαμε χώρο 17 στρεμμάτων από τη ΔΕΗ ΑΕ και καταφέραμε να μας παραχωρηθεί για το σκοπό μας), το δημοπρατήσαμε τέλος του 2017 και υπογράψαμε τη σύμβαση κατασκευής τον Οκτώβριο του 2018.
Το έργο μας σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά του θα είναι έτοιμο στις αρχές  του 2020, ώστε να είμαστε πλήρως αυτόνομοι και ανεξάρτητοι.
Ειλικρινά με θλίβει που άκουσα τον κο Μπιτάκη την Δευτέρα 25η Μαρτίου, κατά την εκπομπή των υποψήφιων Δημάρχων Αμυνταίου, να λέει ότι καθυστερήσαμε και ότι από την επόμενη περίοδο δεν θα έχουμε Τηλεθέρμανση. Ο κος Μπιτάκης, ο οποίος είναι μέλος του ΔΣ της ΔΕΤΕΠΑ από το Σεπτέμβριο του 2014, και γνωρίζει πλήρως όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει, ώστε ένα έργο αυτού του μεγέθους, και πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα (θα είναι το πρώτο έργο παραγωγής θερμικής ενεργείας για τροφοδοσία Τηλεθέρμανσης) να πάρει σάρκα και οστά στο πολύ μικρό χρονικό διάστημα που διαθέταμε. Το δυσκολότερο από όλα δε, ήταν να πετύχουμε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, η οποία θα αποσκοπούσε αποκλειστικά στην Τηλεθέρμανση Αμυνταίου, ως μεμονωμένο ειδικό έργο προτεραιότητας, καθώς δεν υπήρχαν άλλες παρόμοιες ανάγκες.
Κε Μπιτάκη αν ειλικρινά πιστεύεται ότι το έργο θα μπορούσε να ήταν ήδη έτοιμο, τότε αναζητήστε τις ευθύνες στα πρόσωπα με τα οποία συμπορεύεστε πλέον, τους οποίους διαδεχθήκαμε στη διοίκηση το 2014. Σας παρακαλούμε δε, αν έχετε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι είχε γίνει οποιαδήποτε προηγούμενη προετοιμασία ή ενέργεια ωρίμανσης του έργου από τους νυν συνεργάτες σας - και πρώην διοικούντες, να μας τα παρουσιάσετε.
Εμείς πάντως, επειδή έχουμε μάθει να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, και όχι να δημιουργούμε εντυπώσεις, δεσμευόμαστε στους συνδημότες ότι:
·        Ο ΑΗΣ Αμυνταίου θα λειτουργήσει για άλλες 14.000 ώρες αρχής γενομένης από το Νοέμβριο του 2018, δηλαδή ως τον Μάιο του 2020. Με τις συνεχείς παρεμβάσεις μας προς τον Υπουργό Ενέργειας πετύχαμε την παράταση λειτουργίας του σταθμού ώστε να καλυφθεί η Τηλεθέρμανση ως το 2020. Για την δε εξασφάλιση των επιπλέων 14.000 ωρών  υπογράφηκε και η σχετική ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ Β’ 5301/26.11.2018). Καλό θα ήτανε λοιπόν να μην κινδυνολογούμε και αναστατώνουμε τους συνδημότες μας ότι δεν θα λειτουργεί η Τηλεθέρμανση την επόμενη περίοδο. 
·        Το έργο των δικών μας μονάδων, (τα τμήματα του οποίου μοντάρονται ήδη στο χώρο του αναδόχου εργολάβου – ΗΛΛΕΚΤΩΡ ΑΕ), θα έχει ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2020 (16 μήνες χρονοδιάγραμμα). Οι μονάδες αυτές των 30ΜW, οι οποίες θα πραγματοποιούν μικτή καύση λιγνίτη με τεμαχίδια ξύλου (πέλλετ),  θα καλύψουν πλήρως την τηλεθέρμανσή μας.
Έως τώρα έχουμε αποδείξει έμπρακτα ότι υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας, και όλοι οι συμπολίτες μας γνωρίζουν ότι είμαστε αυτοί που ξεκινήσαμε και ολοκληρώσαμε όλα τα έργα μας. Νομίζω, χωρίς να θέλω να περιαυτολογήσω, ότι από το 2014 που αναλάβαμε, δεν έχουμε σταματήσει να εκτελούμε έργα, με σκοπό να συνδέσουμε με την Τηλεθέρμανση και τους πιο απομακρυσμένους καταναλωτές μας. Παράλληλα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε ώστε να διασφαλίσουμε στο μέλλον το πολύτιμο αγαθό της Τηλεθέρμανσης και να την επεκτείνουμε σε άλλους οικισμούς με κριτήρια βιωσιμότητας, αειφορίας και κοινωνικής ευθύνης.

Με τιμή,
Ο Πρόεδρος της ΔΕΤΕΠΑ
Χαριτίδης Ευθύμιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.