Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

Με βροχή, αέρα και τσουχτερό κρύο γιόρτασαν χθες τα Τσιριβάρβαρα οι Αμυνταιώτες (ΦΩΤΟ


Η βροχή , ο δυνατός αέρας και το τσουχτερό κρύο δεν στάθηκαν ικανά να ανακόψουν το κέφι των  Αμυνταιωτών, οι οποίοι  τήρησαν  για μια ακόμη
χρονιά  το πατροπαράδοτο έθιμο «Τσιριβάρβαρα»*, του ανάματος δηλαδή φωτιών την παραμονή της εορτής της Αγίας Βαρβάρας.
Οι φωτιές- με τη κεντρική να έχει αναλάβει ο δήμος, ενώ των γειτονιών τα παιδιά -  ήταν διάσπαρτες σε ολόκληρη την κωμόπολη, γεγονός που καταδεικνύει την τήρηση του εθίμου με τον ίδιο ζήλο και από τις νεότερες γενιές.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι ρόλοι των συμμετεχόντων είναι ξεκάθαροι. Οι νέοι φροντίζουν για τη συγκέντρωση της καύσιμης ύλης, κυρίως κλαδιά, ενώ οι μεγαλύτεροι για τα εδέσματα όπως μεζέδες- κρασί, τα ψηστικά και μουσικά μέσα κλπ.

Ο lexovitis επισκέφθηκε   τρεις φωτιές:
  • Την πρώτη στην γωνία των οδών Μακεδονομάχων και Πίνδου, η οποία  οργανώθηκε από τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι φρόντισαν για μεζέδες, κρασί κλπ., ενώ τα ξύλα για την φωτιά συγκεντρώθηκαν από τα παιδιά. Η καλή διάθεση και το κέφι ήταν διάσπαρτο.
  • Τη  δεύτερη στη γωνία των οδών Χρυσοστόμου Σμύρνης και Βασ. Κωνσταντίνου, φωτιά με παράδοση, οργανώθηκε και αυτή από τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι πρόσφεραν στους επισκέπτες μεζέδες και κρασί. Και εδώ το κέφι ήταν διάχυτο.
  • Και την τρίτη στην αλάνα στη γωνία των οδών Σολωμού και Μακεδονομάχων. Και εδώ οι διοργανωτές προσέφεραν ψημένα λουκάνικα με αμυνταιώτικο κρασί.

Και του χρόνου!

*Τσίρι βάρβαρα
Πρόκειται για ένα έθιμο που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 3 του Δεκέμβρη. Παραμονή της Αγίας Βαρβάρας οι κάτοικοι μαζεύουν προσανάμματα και ξύλα στο κέντρο της γειτονιάς και στοιβάζουν σε μορφή πυραμίδας, ώστε το βράδυ που θα τα ανάψουν να έχουν τη ψηλότερη φωτιά. Τη στιγμή που ανάβει η φωτιά τους, όλοι μαζί αναφωνούν «τσίρι-τσίρι βάρβαρα» κι αρχίζει το γλέντι.
Ο κόσμος μαζεύεται γύρω από τη φωτιά, πίνοντας, τρώγοντας και χορεύοντας με μουσική, που παίζει τοπικούς σκοπούς με χάλκινα πνευστά, ώσπου να ξημερώσει σε μια ιδιότυπη ολονυκτία. Το έθιμο έχει Ρωμαϊκές καταβολές, που σύμφωνα με αυτές συμβολίζει τη νίκη πάνω στη φωτιά, την ευχή να πάει καλά η χρονιά, την επιθυμία να εξαλειφθούν τα κακά πνεύματα, η χριστιανική εκδοχή όμως θέλει το έθιμο προς τιμήν της Αγίας Βαρβάρας, που σώθηκε όταν αποπειράθηκαν να την κάψουν. Ο Δήμος Αμυνταίου αναβιώνει το έθιμο με το άναμμα της κεντρικής φωτιάς στην οποία συμμετέχουν όλοι οι σύλλογοι του Δήμου προσφέροντας παραδοσιακή φασολάδα, τοπικό κρασί, τσίπουρο και εδέσματα.
Πηγή: Ιστοσελίδα δήμου Αμυνταίου










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.