Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Με μαξιμαλιστικές προθέσεις προσέρχεται η Τουρκία στην επικείμενη έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών με τη χώρα μας για Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Στην Κωνσταντινούπολη  την 25η Ιανουαρίου, αρχίζουν οι  διερευνητικές συνομιλίες  Ελλάδος – Τουρκίας, με σκοπό την εξεύρεση λύσης  στη

γνωστή απαίτηση της γείτονος,  του ελέγχου δηλαδή των θαλάσσιων περιοχών Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου1, που έφερε τις δύο χώρες στο χείλος του πολέμου το καλοκαίρι του 2020.

Εκ προοιμίου όμως φαίνεται πως ο διάλογος είναι καταδικασμένος να αποτύχει, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των  αξιωματούχων των δύο χωρών. Και τούτο διότι η   Ελλάδα συζητά μόνο για την διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, ενώ η Τουρκία θέτει ουσιαστικά ζήτημα αναθεώρησης της συνθήκης της Λωζάνης, η οποία διέπει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ουσιαστικά δηλαδή, καλείται η χώρα μας να εκχωρήσει μέρος της κυριαρχίας της  για να ικανοποιήσει τις ορέξεις της γείτονος2.

Γνωρίζουν λοιπόν οι δύο χώρες ότι δεν πρόκειται να «βγει λευκός καπνός» από την συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Γιατί όμως γίνεται αυτή η συνάντηση, η οποία εν πολλοίς είναι και προσχηματική;

Πριν απαντηθεί η ερώτηση αυτή θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η Τουρκία:

  •  Δεν αναγνωρίζει τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, σύμφωνα με την οποία τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.
  • Τα  τελευταία χρόνια, αναζητώντας «ζωτικό χώρο», στα πρότυπα της χιτλερικής Γερμανίας, εφεύρε τη «Γαλάζια Πατρίδα» και προσπαθεί να οικειοποιηθεί μια τεράστια θαλάσσια περιοχή έκτασης 462.000τ.χμ., η οποία εκτείνεται από την Μαύρη θάλασσα μέχρι το Λιβυκό πέλαγος, σε βάρος των γειτόνων της και εκβιαστικά «δια της ισχύος των όπλων» προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα.
  • Έχει εμπλακεί σε επιθετικούς  πολέμους με Συρία, Ιράκ, Κούρδους, εισβολή στην Κύπρο παλαιότερα, με σκοπό την επέκταση ων χερσαίων συνόρων της. Τρανό παράδειγμα η κατοχή του 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας εδώ και 46 χρόνια.
  • Εμπλέκεται  σε διαμάχες άλλων χωρών, όπως Αζερμπαϊτζάν- Αρμενία, καθώς και στον εμφύλιο στη Λιβύη, παρέχοντας στρατιωτικό υλικό και στρατιωτική υποστήριξη γενικότερα.
  • Διατηρεί στρατιωτικές βάσεις σε διάφορες χώρες , όπως Σομαλία, Αλβανία, Κατάρ, Βόρεια Κύπρο, Ιρακινό Κουρδιστάν.
  • Εκτελεί  παράνομες έρευνες για την εύρεση υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές- της Κύπρου και της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας- , που δεν της ανήκουν, καθιστάμενη  με τον τρόπο αυτό ως ο ταραξίας της Ανατολικής Μεσογείου. Και όλα αυτά, τουλάχιστον με τη ανοχή ως ένα βαθμό  των θεωρούμενων  μεγάλων δυνάμεων3, κυρίως λόγω των εμπορικών συναλλαγών με αυτές

Με λίγα λόγια προσπαθεί να επαναφέρει τα σύνορά της, στην προ της συνθήκης της Λωζάνης εποχή.

Με τις ενέργειές της όμως αυτές καθώς και τα «πάρε-δώσε» με εχθρούς- αντιπάλους της Δύσης, όπως με Ιράν  και Ρωσία από την οποία πρόσφατα αγόρασε τους πυραύλους   S-400, τελευταία,  «υπερέβη τα εσκαμμένα» και  έχει επισύρει την μήνι των Αμερικανών συμμάχων της.

Μη γνωρίζοντας η Τουρκία τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία αναλαμβάνει την εξουσία την 20η Ιανουαρίου 2021, αλλά και φοβούμενη πιθανές κυρώσεις4  από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) η  οποία προσπαθεί να βάλει κλαποιο φρένο στις επιδιώξεις της, εξαιτίας  της παραβατικής συμπεριφοράς της  σε Ελλάδα και Κύπρο, προσπαθεί, φορώντας τη μάσκα της υποκρισίας, να αποδείξει ότι συμπεριφέρεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Συγχρόνως  σε καθημερινή βάση, από τον πρόεδρό της μέχρι κι τον τελευταίο τούρκο αξιωματούχο, κατασυκοφαντεί ασύστολα τη χώρα μας, επιρρίπτοντάς της την ευθύνη για την ένταση  -  την οποία η ίδια δημιουργεί -  σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα από την πλευρά της προσέρχεται  στις συνομιλίες- μόνο όμως σε ότι έχει σχέση με διευθέτηση   υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Συγχρόνως έχει επιδοθεί  σε έναν αγώνα δρόμου για την στρατιωτική  θωράκιση της χώρας, η οποία πιστεύεται ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.

Η χώρα μας γνωρίζει  ότι η Τουρκία έχει ‘’επενδύσει’’ τα τελευταία χρόνια τεράστια ποσά για εξοπλισμούς  και εκσυγχρονισμό των στρατιωτικών της δυνάμεων, καθώς και για έρευνες υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές που δεν της ανήκουν.

 Είναι λοιπόν κάτι παραπάνω από βέβαιο, ότι, ανεξάρτητα από την έκβαση των συνομιλιών, θα   προσπαθήσει να προχωρήσει στην υλοποίηση των παράνομων σχεδίων της εις βάρος της χώρας μας.

Το αν θα είναι έτοιμη να αντιδράσει και κυρίως πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα είναι ένα ζητούμενο.

Συνοψίζοντας τα ανωτέρω θεωρώ  ότι, ύστερα από 200 χρόνια εθνικής ανεξαρτησίας, είναι  ιδιαίτερα προσβλητικό για μας τους Έλληνες, να υπάρχουν ακόμη φοβικά σύνδρομα σχετικά με την Τουρκία.

Θεωρώ  αδιανόητο, επίσης , όπως κάθε Έλληνας άλλωστε, ότι μπορεί να υπάρξει Ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα διαπραγματευτεί τμήματα της χώρας, τα οποία  ο Ελληνικός λαός έχει  πληρώσει με ποταμούς αίματος.

Τέλος θεωρώ, επίσης, αδιανόητο, να μην έχει αντιδράσει καμία Ελληνική κυβέρνηση,  στην απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης ,η οποία το 1995 ψήφισε, το περίφημο  casus beli  (αιτία πολέμου), σε περίπτωση επέκτασης των Ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια,  καταργώντας  την  στην πράξη.

 Ένα μονομερές  αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας, που ψηφίστηκε και υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία των κρατών του πλανήτη  και  της δίνει τη δυνατότητα να επεκτείνει τα θαλάσσια σύνορά της4.

 lexovitis

Επεξηγήσεις:

1. Περιοχές πλούσιες σε υδρογονάνθρακες και ιδιαίτερη γαιοστρατηγική σημασία.

2. Η Τουρκία θεωρεί ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, κατά παράβαση του δικαίου των θάλασσών σύμφωνα με το οποίο   τα νησιά, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, έχουν. Είναι από τις λίγες χώρες που δεν ψήφισε τη σχετική απόφαση.

3.ΗΠΑ, ΕΕ, Κίνα, Ρωσία, Γερμανία κλπ

4. Στη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ του Σεπτεμβρίου 2020, αποφασίστηκε η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, λόγω της παραβατικότητάς της στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά  με πρόταση της Γερμανίας, η οποία έχει τεράστια συμφέροντα στη χώρα αυτή- συνεπικουρούμενη για τους ίδιους λόγους  και από Ισπανία-Ιταλία-Μάλτα, μετέθεσαν τις κυρώσεις στην σύνοδο του Δεκεμβρίου 2020 και από εκεί στη επερχόμενη σύνοδο του Μαρτίου 2021. Με λίγα λόγια κοινώς την «έθαψαν».

4. Πριν από λίγες ημέρες η Ελλάδα   επέκτεινε τα χωρικά της ύδατα  από 6 σε 12 ν.μ. στο Ιόνιο πέλαγος και  ανακοίνωσε την πρόθεση επέκτασης των υδάτων νότια της Κρήτης. Είναι ένα ενθαρρυντικό νέο και αναμένουμε οριστική τακτοποίηση ολόκληρης της Ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης σύντομα.


5 σχόλια:

  1. Ωραιο και περιεκτικο το αρθρο σου,φιλε και συμμαθητη Στεργιο.Δεν καταληγει ομως, σε προταση εκ μερους σου..Δυο δρομοι υπαρχουν,ΠΟΛΕΜΟΣ η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ, κι ενας γνωστος απο δεκαετιες..παραπομπη του θεματος,..στις Ελληνικες καλενδες..Φυσικα η διαπραγματευση, επειδη δεν θα καταληξει σε απο κοινου συμφωνια,θα παει, στο Διεθνες Δικαστηριο της Χαγης.Ειμαστε ετοιμοι κι ωριμοι,, Ελληνες και Τουρκοι να δεχτουμε τη λυση μεσω μιας δικαστικης αποφασης....Αρα θα πεταχτει παλι η..μπαλα,κακως,στην εξεδρα..κληρονομια για τις επομενες γενιες...ν αγοραζουν αεροπλανα, πυραυλακατους,κανονια και μπαρουτη...και να προσλαμβανονται οπλιτες, αντι για γιατρους και δασκαλους..Α.Θ.Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ...και για να ξερουμε τι επιλεγουμε...1000 ΜΕΘ νοσοκομειων..ΕΝΑ RAFALE..Α.Θ.Ρ.

      Διαγραφή
  2. ....Και στη διαπραγματευση,αν εισαι σωστος,..δινεις και παιρνεις..Αν βαυκαλιζεσαι, οτι μονο θα παρεις..κι εχεις καλιεργησει,τετοιες αυταπατες, και λαικιστικο/εθνικιστικες μπουρδες,τοτε σε περιμενει, παγωμενη ψυχρολουσια..Α.Θ.Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπάρχει ακόμη μία παράμετρος που πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά. Την προηγούμενη χρονιά, το 2020 δηλαδή, η μικρή , για τους Τούρκους Ελλάδα, χτύπησε ανελέητα τους Τούρκους και τους προκάλεσε τεράστιο πόνο σε αρκετές περιπτώσεις. Η αποτυχία του Ερντογάν στην επίθεση των μεταναστών (μισθοφόρων προφανώς) στον Έβρο ήταν το πρώτο χτύπημα. Το ερμητικό κλείσιμο των θαλασσίων συνόρων μας και ο αποκλεισμός των ροών μεταναστών στη χώρα μας ήταν το δεύτερο χτύπημα. Ο εμβολισμός του τουρκικού πλοίου Κεμάλ Ρέις ήταν το τρίτο χτύπημα. Η συμφωνία Ελλάδας Αιγύπτου Κύπρου και Ισραήλ για καθορισμό των ΑΟΖ ήταν το τέταρτο χτύπημα. Τέλος οι επιδιώξεις των Τούρκων στη Λιβύη δια μέσου του φιλότουρκου ψευτοηγέτη Σάρατζ σχεδόν έχουν εξαλειφτεί. Όλα αυτά και κάποια άλλα ακόμη ανέδειξαν ένα μοναδικό χαρακτηριστικό του Ερντογάν που πρέπει να προσέξουν όλοι. Ο άνθρωπος είναι ψυχασθενής κι αυτό αποδεικνύει με τις ενέργειές του, όπως η επαίσχυντη επέμβασή του στην Αγία Σοφία και η μετατροπή της σε τζαμί με τσεμπέρια και σεντόνια. Η ψυχασθένειά του φαίνεται και σε άλλες αποφάσεις που λαμβάνει για τα εσωτερικά του ζητήματα μια και δείχνουν τη μεγάλη του αγωνία μήπως πέσει από την εξουσία οπότε τον περιμένει πιθανότατα μια πολύ βαριά ποινή,που πρέπει να επιβληθεί στον ιδιότυπο αυτό δικτάτορα και ταραξία της περιοχής μας. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Π. ΤΟΠΑΛΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με τοσα ..κτυπηματα που καταφεραμε στη Τουρκια,το 2020,για φετος,μενει να εκστρατευσουμε, με στοχο..την Αγκυρα..Εννοειται,οτι ηδη η Κωνσταντινουπολη,ειναι Ελληνικη..Κι υστερα,..ξυπνησα.Α.Θ.Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.