Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

ΜΠΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ: Μια εξαιρετική μορφή στην ιστορική πορεία του Λεχόβου, που πρέπει να γνωρίσουν όλοι οι Λεχοβίτες)

 

Γεννήθηκε στο Λέχοβο της Φλώρινας το 1888. Τις βασικές του σπουδές τις έκανε στο Λέχοβο και στην Καστοριά. Ανέπτυξε έντονη πολεμική

δραστηριότητα στη Μακεδονία, εναντίον των Τούρκων αλλά και των Βούλγαρων Κομιτατζήδων, που είχαν επιδοθεί σ’ έναν ανίερο αγώνα, για να αλλάξουν το φρόνημα των Μακεδόνων και να προσαρτήσουν τα εδάφη της Μακεδονίας, με βάση τα πανσλαβιστικά οράματα και σχέδια του Ρώσου Υπουργού Ιγνάτιεφ.

                            

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΜΠΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Συνταγματάρχης ε.α., Μακεδονομάχος, Βουλευτής Φλωρίνης

          Σημαντικότερη επιτυχία του Στέργιου Μπινόπουλου ήταν η εξόντωση του  Ηλία Χατζηγκεωργκίεφ, αιμοσταγούς προέδρου του Βουλγαρικού Κομιτάτου της Δράμας, Ο Χατζηγκεοργκίεφ είχε επιδοθεί, σε συνεργασία με τις βουλγάρικες συμμορίες, στην τρομοκράτηση των Ελλήνων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στην εξόντωση των αντιφρονούντων στις άνομες επιδιώξεις του, κυρίως των ιερέων και δασκάλων της περιοχής. Ο Στέργιος Μπινόπουλος τυχαία εντόπισε το Βούλγαρο συμμορίτη στην Ξάνθη και, με μερικούς συνεργάτες του, έστησε ενέδρα και τον εξόντωσε το 1909.

          Η πράξη του αυτή έγινε αντιληπτή και ξεκίνησε τεράστια επιχείρηση των Βουλγάρων για τη σύλληψή του. Όμως ο Στέργιος Μπινόπουλος διέφυγε με πολλές περιπέτειες και κατευθύνθηκε στην Ελεύθερη Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Βόλο.

          Μετά από μια σύντομη παραμονή του στη θεσσαλική πόλη, κατέφυγε στην Αθήνα. Ήταν 21 ετών τότε και γράφτηκε στηΣτρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, με μοναδικό σκοπό ν’ αποκτήσει τις γνώσεις και τα εφόδια, για να προσφέρει υπηρεσίες στην ελεύθερη και υποδουλωμένη πατρίδα του. Τέλειωσε τις στρατιωτικές σπουδές του και υπηρέτησε σε διάφορες υπηρεσίες. Αποστρατεύτηκε, με τον βαθμό του Συνταγματάρχη.

           Το 1940 ανέλαβε, λόγω της μεγάλης στρατιωτικής εμπειρίας  του, τη θέση του φρουράρχου της Κορυτσάς, μετά την απελευθέρωσή της από τον  ελληνικό  στρατό. Δεν πρόλαβε όμως να προσφέρει το έργο, για το οποίο ήταν προορισμένος. Ύστερα από την επίθεση των Γερμανών τον Απρίλιο του 1941 και την επιβολή της τριπλής ιταλογερμανοβουλγαρικής κατοχής, ο Μπινόπουλος επέστρεψε στην Ελλάδα.

          Ο δραστήριος αυτός Λεχοβίτης έδειξε πολύ νωρίς τη διάθεσή του να ασχοληθεί με πολιτικές δραστηριότητες. Θεώρησε ότι ο στίβος της πολιτικής ήταν ο κατάλληλος χώρος, για να προσφέρει υπηρεσίες στη Μακεδονία, κυρίως, αλλά και σε ολόκληρη την αγαπημένη του Ελλάδα.  Εξελέγη βουλευτής Φλωρίνης - Καστοριάς για πρώτη φορά το 1933 με το Λαϊκό Κόμμα και επανεξελέγη το 1936. Μετά τη ναζιστική κατοχή έθεσε και πάλι υποψηφιότητα με το Λαϊκό Κόμμα και επανεξελέγη το 1946. Στη συνέχεια ανεξαρτητοποιήθηκε.


Το περικαλλές κτίριο της Γεωργικής Σχολής Φλώρινας

          Στην  πρώτη βουλευτική του θητεία, εγκαινιάστηκε η Γεωργική Σχολή της Φλώρινας. Το έργο αυτό, την εποχή εκείνη, επέδρασε καταλυτικά στην ανάπτυξη της οικονομίας στον ακριτικό νομό μας. Πολλοί μαθητές φοίτησαν στη Σχολή αυτή και αναδείχτηκαν σε υπέροχους καλλιεργητές σιτηρών, λαχανικών και κυρίως φρούτων, με ξεχωριστή προτίμηση στη μηλιά, η οποία κατέστη, για πολλά χρόνια, το σήμα κατατεθέν της Φλώρινας. Το τραγούδι «Βγάζει η Φλώρινα μήλα κόκκινα» ακουγόταν κάθε μέρα στην περιοχή. Έχει υπολογιστεί ότι ο Νομός Φλωρίνης παρήγαγε  εκείνα τα χρόνια  περίπου 1.500.000 οκάδες μήλα εξαιρετικής ποιότητας.

           Ήταν υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές του 1950 ως ανεξάρτητος. Δεν εξελέγη για λίγες ψήφους αλλά έγινε βουλευτής ως επιλαχών την 1η Ιανουαρίου 1951, στη θέση του αποθανόντος  βουλευτού Γεωργίου Δεμενόπουλου.

           Επανεξελέγη βουλευτής Φλώρινας-Καστοριάς στις εκλογές του 1951 με τον «Ελληνικό Συναγερμό».  Συνολικά εξελέγη πέντε φορές βουλευτής και θήτευσε στη Βουλή ως εξής:

Περίοδος από 5-3-1933 έως 1-4-1935 Βουλευτής  Φλωρίνης
Γ΄ Αναθεωρητική Βουλή 26-1-1936 έως 4-8-1936 Βουλευτής Φλωρίνης
Δ΄ Αναθεωρητική Βουλή 31-3-1946 έως 8-1-1950 Βουλευτής Φλωρίνης
Περίοδος από 1-1-1951 έως 30-7-1951 Βουλευτής Φλωρίνης
Περίοδος από 9-9-1951έως 10-10-1952 Βουλευτής Φλωρίνης.

          Στην περίοδο που ήταν βουλευτής Φλωρίνης, ο Μπινόπουλος επέδειξε πολύ σημαντική δραστηριότητα, ήθος , εντιμότητα και θάρρος με αποτέλεσμα να είναι συμπαθέστατος στο μεγάλο τότε Νομό Φλωρίνης, που περιλάμβανε και την επαρχία  Καστοριάς. Είχε πολύ σπουδαία οράματα και αγωνιζόταν ακατάπαυστα για να τα υλοποιήσει. Ήταν ακούραστος και φρόντιζε να δίνει λύσεις σε πολλά μικρά και μεγάλα προβλήματα του Νομού.

          Στη συνέχεια αποσύρθηκε για να ξεκουραστεί μετά από μια πολυκύμαντη ζωή, γεμάτη αγώνες και προσφορά. Πέθανε σε ηλικία 77 ετών, την ημέρα που πανηγύριζε το χωριό μας στις 20 Ιουλίου 1965.

                                                ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Π. ΤΟΠΑΛΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.