Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023

ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΑΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ

 

            Όλοι οι ΄Ελληνες έχουν αντιληφθεί έναν μεγάλο κίνδυνο,, που ελλοχεύει και λέγεται υπογεννητικότητα. Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία

της χώρας μας εξέδωσε αυτές τις ημέρες τα στοιχεία γεννήσεων και θανάτων του 2022 , τα οποία δείχνουν μια μείωση του πληθυσμού της χώρας και εντείνουν την ανησυχία για το μέλλον.

          Πολλές κυβερνήσεις μέχρι τώρα έχουν νομοθετήσει  για το ζήτημα αυτό κι έχουν εντοπίσει το μεγάλο κίνδυνο. Τα κίνητρα υπάρχουν. Οι κρατικές παροχές σε όσους δημιουργούν οικογένεια είναι αρκετά έως πολύ αυξημένες. Κι όμως η πολυπόθητη ανατροπή της κατιούσας καμπύλης των γραφικών της Ε.Σ.Υ.Ε. Δεν αλλάζει.

          Πρέπει λοιπόν να συμβεί κάτι, που θα δώσει στα νεαρά άτομα της πατρίδας μας την πρέπουσα ενημέρωση και θα τα ωθήσει να αλλάξουν στάση απέναντι σ’ αυτό το οξύ και δύσκολο πρόβλημα. Πρέπει όλοι οι νέοι και οι νέες να σκεφτούν πάρα πολύ και να στρέψουν την προσοχή τους στη δημιουργία οικογενειών και στην πολυτεκνία το δυνατόν συντομότερο.

           Υπάρχει μια τάση να προβάλλονται κάποια επιχειρήματα για δήθεν έλλειψη των αναγκαίων χρηματικών πόρων, για την αύξηση των διαζυγίων και για την...ανάγκη να ...ζήσουν οι νέοι μας τη ζωή τους χωρίς τα δεσμά του γάμου. Πιστεύω πως όλα αυτά καταρρίπτονται εύκολα από τη λογική, που πρέπει να μας διακρίνει.

          Οι νέοι μεγαλώνοντας, πρέπει να έχουν σαν πρώτη προτεραιότητα την εύρεση της αδελφής ψυχής, με την οποία θα δημιουργήσουν μια νέα οικογένεια. Η γέννηση των παιδιών δημιουργεί στα ζευγάρια αλλά και στους παππούδες και σ’ όλους τους συγγενείς συναισθήματα, που δύσκολα περιγράφονται με λόγια.

          Για όλα τα κορίτσια και για όλα τ’ αγόρια υπάρχει το κατάλληλο άτομο για να δημιουργηθεί ένα καινούργιο ζευγάρι. Η αναζήτηση είναι μια εύκολη υπόθεση. Αρκεί οι νέοι μας να διαθέτουν την ωριμότητα και την υπευθυνότητα απέναντι στην κοινωνία.

          Θα κλείσω το σημερινό μου άρθρο με μια μικρή αναφορά στον Εθνικό μας ποιητή το Διονύσιο Σολωμο. Ο άνθρωπος αυτός που με την ποίησή του σημάδεψε γερά την ιστορική μας πορεία, που μας χάρισε τους στίχους του Εθνικού μας ύμνου, που δέθηκαν με την υπέροχη μουσική σύνθεση του Νικολάου Μάντζαρου και μας κάνουν περήφανους κάθε φορά, που γίνεται ανάκρουση του Ύμνου εις την ελευθερίαν, μας άφησε μια μικρή παρακαταθήκη, που δεν την έχουμε μελετήσει όσο πρέπει.

          Προσέξτε, αγαπητοί μου νέοι και νέες, τι έγραψε  ο Σολωμός πριν από διακόσια περίπου χρόνια.

       Στη σκιά χεροπιασμένες, στη σκιά βλέπω κι εγώ

κρινοδάχτυλες παρθένες, όπου κάνουνε χορό.

       Στο χορό γλυκογυρίζουν ωραία μάτια ερωτικά

και εις την αύρα κυματίζουν μαύρα ολόχρυσα μαλλιά.

       Η ψυχή μου αναγαλλιάζει πως ο κόρφος καθεμιάς

γλυκοβύζαστο ετοιμάζει γάλα ανδρεία και λευτεριάς.

       Νομίζω πως δε χρειάζεται να προσθέσω κάτι άλλο. Από δω και πέρα σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη και κωμόπολη, σε κάθε σπίτι σε κάθε νησί, σε κάθε βουνό και πεδιάδα οι νέοι μας ας ακολουθήσουν την παραπάνω διδαχή κι ας νιώσουν την τεράστια χαρά, που φέρνουν η οικογένεια και η τεκνοποίηση.

          Έριξα λίγο σπόρο σήμερα και, πιστεύω, ότι αυτός θα φυτρώσει και θα δώσει καρπό εκατονταπλάσιο, όπως λέει κι η Καινή Διαθήκη.

 

                                                                       Δημήτριος Π. Τοπάλης

         


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.