Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΧΟΒΙΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ ΔΩΡΙΣΕ ΣΤΟ ΣΥΛΟΓΟ ΠΟΝΤΙΩΝ ΔΥΟ ΠΙΝΑΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΜΕ ΙΣΧΥΡΟ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟ (ΦΩΤΟ)

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Λεχοβιτών Αλεξάνδρειας και περιχώρων επισκέφτηκε σήμερα Κυριακή 19 Μαΐου 2024 τη Στέγη

Ποντίων Αλεξάνδρειας, όπου τους περίμενε το Διοικητικό Συμβούλιο των Ποντίων με επικεφαλής τον πάντοτε δραστήριο Πρόεδρο κ. Μιχάλη Γεμενετζίδη.

Στην αρχή και, μετά τις ανταλλαγές των πρώτων φιλοφρονήσεων, η Πρόεδρος του Συλλόγου Λεχοβιτών κ. Παπαδημητρίου Αναστασία κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των Ποντίων.

Ακολούθως ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου Λεχοβιτών κ. Τοπάλης Δημήτριος πήρε το λόγο και, εν συντομία, ανέφερε τα παρακάτω:

Εμείς οι Λεχοβίτες έχουμε βιώσει την προσφυγιά πολύ πριν τη ζήσουν στο πετσί τους οι Πόντιοι. Το 1611 εξερράγη στην περιοχή της Βόρειας Ηπείρου και στη Δυτική Ελλάδα μια πολύ δυναμική επανάσταση εναντίων των Τούρκων κατακτητών, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Διονύσιος ο Φιλόσοφος επίσκοπος Τρίκκης και Λαρίσης.

Δυστυχώς η επανάσταση απέτυχε, πνίγηκε στο αίμα και ολοκληρώθηκε με το φοβερό μαρτύριο του Επισκόπου Διονυσίου, τον οποίο οι Τούρκοι έγδαραν ζωντανό και τον ονόμασαν Σκυλόσοφο. Αμέσως επακολούθησε ένα κύμα διώξεων των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου και μια συστηματική προσπάθεια για βίαιο εξισλαμισμό.

Για να αποφύγουν τον εξισλαμισμό μετακινήθηκε τότε ένα περίπου εκατομμύριο Ελλήνων σε άλλες περιοχές της Ελλάδας , της Σικελίας και της Απουλίας στην κάτω Ιταλία.

Σαν πρόσφυγες εμείς οι Λεχοβίτες νιώθουμε μια ιδιαίτερη συμπάθεια για τους Πόντιους και διαλέξαμε τη σημερινή μέρα Μνήμης της ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ να κάνουμε ένα συμβολικό δώρο.

Κάποιος Πόντιος ζωγράφος, ονομαζόμενος Λευτέρης Φουλίδης ζει και εργάζεται, εδώ και πολλά χρόνια, στο Λονδίνο και παράγει έργα υψηλής καλλιτεχνικής αξίας. Παράλληλα όμως, με τα έργα του, ο άξιος και μαχητικός ζωγράφος ενημερώνει όλους του Βρετανούς για το δράμα που έζησαν οι πρόγονοι των Ποντίων το 1919, όταν κυριολεκτικά 353.000 άνθρωποι σφαγιάστηκαν απάνθρωπα.

Φιλοτέχνησε λοιπόν δύο έργα, που έχουν τους εξής τίτλους. ΑΚΡΙΤΑΣ και Η ΣΤΑΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, και μας έδωσε την άδεια να βγάλουμε αντίγραφα και να τα δωρίσουμε στο Σύλλογο Ποντίων, για να κοσμήσουν την υπέροχη αίθουσα εκδηλώσεων της Αλεξάνδρειας.

Αυτό λοιπόν πράξαμε και σήμερα, 19 Μαΐου 2024 ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, προσφέραμε αυτά τα δύο έργα, που κλείνουν μέσα τους έναν ισχυρότατο συμβολισμό.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο, με βαθιά συγκίνηση, δέχτηκαν τα συμβολικά αυτά δώρα. Ο πρόεδρος κ. Μιχάλης Γεμενετζίδης πήρε το λόγο και ανέφερε ότι οι Πόντιοι έχουν πάντα ανοιχτή της αγκαλιά τους σε συνεργασίες με άλλους Συλλόγους και ανέφερε ορισμένα περιστατικά που του είχε διηγηθεί η γιαγιά του από την εποχή του Ξεριζωμού. Υποσχέθηκε ότι οι Πόντιοι, που βρίσκονται σ’ όλο τον κόσμο, δεν θα πάψουν να αγωνίζονται σθεναρά ώστε όλα τα κράτη να καταλάβουν τα γεγονότα της Γενοκτονίας και δεν θα υποστείλουν ποτέ τις σημαίες του ωραίου αυτού αγώνα τους για τη μνήμη των θυσιασθέντων.

Στις Φωτογραφίες διακρίνουμε την Πρόεδρο του Συλλόγου Λεχοβιτών Αλεξάνδρειας και Περιχώρων κ. Αναστασία Παπαδημητρίου να καταθέτει στεφάνι στο Μνημείο, τη στιγμή της παράδοσης των αντιγράφων των δύο δωρηθέντων συμβολικών πινάκων ζωγραφικής του Πόντιου ζωγράφου Ελευθερίου Φουλίδη και μια αναμνηστική φωτογραφία των δύο Διοικητικών Συμβουλίων.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΕΧΟΒΙΤΩΝ

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΝΑΣΤ. ΚΑΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.