Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

Υπάρχει ελπίδα να σωθούν από την φθορά του χρόνου τα νεοκλασικά αρχοντικά-παραδοσιακά σπίτια της Φλώρινας; (ΦΩΤΟ)

 

Πως μια πρωτοβουλία του δημάρχου Φλώρινας και  του βουλευτή Ν.Δ.  Π.Ε. Φλώρινας ,γεννά ελπίδες για

την σωτηρία πλήθους κτιρίων

Με εξέπληξε ευχάριστα η πρωτοβουλία του δημάρχου Φλώρινας κ. Βασίλη Γιαννάκη και του βουλευτή της Ν.Δ.  Π.Ε. Φλώρινας κ. Σταύρου Παπασωτηρίου, οι  οποίοι συναντήθηκαν με την υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, αρμόδιο για θέματα χωροταξίας, Ν. Ταγαρά προκειμένου να συζητήσουν τις προτάσεις του Δήμου Φλώρινας, για το θέμα της ανακαίνισης των νεοκλασικών αρχοντικών – παραδοσιακών σπιτιών του ιστορικού κέντρου της Φλώρινας. Και το λέω αυτό διότι, δεν ενθυμούμαι κάποια ανάλογη κίνηση στο παρελθόν είτε από βουλευτές, είτε από άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Βέβαια η πρωτοβουλία αυτή έρχεται λίγο πριν την καταστροφή τους, μιας και πολλά κτίρια έχουν υποστεί  σημαντικές, αν όχι ανεπανόρθωτες ζημίες, λόγω της αδυναμίας συντήρησής τους από τους ιδιοκτήτες τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το παραδοσιακό κτίριο που βρίσκονταν πίσω από το κτίριο του συλλόγου «Αριστοτέλης» και το οποίο καταστράφηκε εντελώς. (Σχετικό δημοσίευμά μας με τίτλο «Πως ο χρόνος αλλά και η αδυναμία - αδιαφορία ιδιοκτητών – δημοτικών- κρατικών Αρχών καταστρέφει τα παραδοσιακά κτίρια στη Φλώρινα» με ανάλογες φωτογραφίες.

Ο γράφων έχει καταγράψει φωτογραφικά, σημαντικό μέρος των νεοκλασικών αρχοντικών – παραδοσιακών σπιτιών της Φλώρινας και είναι θερμός υποστηρικτής  της διατήρησης – ανακαίνισης με δαπάνες της Πολιτείας αλλά και ως χορηγία από μεγάλες εταιρείες, οι οποίες θα μπορούσαν να καλύψουν ένα μέρος της συντήρησής τους.

Άλλωστε στα κτίρια αυτά αποτυπώνεται  με τον καλύτερο δυνατό τρόπο  η οικονομική ευμάρεια των κατοίκων της, η κουλτούρα τους και η ελληνικότητα της περιοχής, κατά την περίοδο της ανέγερσής των.

Θα παρακολουθήσουμε με ενδιαφέρον την συνέχεια.

Στ.Τζέλης













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.