Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Μια σκέψη-πρόταση για ίδρυση Μουσείου Φωτογραφίας στη Φλώρινα

 «ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ»… Μπορούμε; Γιατί όχι!
Λίγες ημέρες πριν, ο χρήστης florinapast (νοερό ταξίδι στο παρελθόν της Φλώρινας) έκανε μια ανάρτηση στο facebook (https://www.facebook.com/florinapast/) μιας  εξαιρετικά ενδιαφέρουσας φωτογραφικής συλλογής, που περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό από το Αρχείο του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού, με φωτογραφίες από την εποχή της παρουσίας Γαλλικών και Συμμαχικών στρατευμάτων στην περιοχή μας 1916-1918. 
Η εντυπωσιακή αυτή ανάρτηση (όπως και πολλές άλλες παρόμοιου περιεχομένου),συγκέντρωσε τα βλέμματα, την προσοχή και το θαυμασμό εκατοντάδων χρηστών, που απόλαυσαν και με έκδηλο ενθουσιασμό κοινοποίησαν το άλμπουμ. Τα ποικίλα σχόλια που συνόδευσαν την ενδιαφέρουσα αυτή φωτογραφική συλλογή, εκτός αυτών που αρκέστηκαν  απλά σε εκφράσεις θαυμασμού, οδηγούν σε ένα και μοναδικό συμπέρασμα: Την αναγκαιότητα αξιοποίησης  και μόνιμη έκθεσης του εν λόγω και όχι μόνο φωτογραφικού αρχείου.    
Φαίνεται πλέον πως η ίδρυση ενός Μουσείου Φωτογραφίας στη Φλώρινα, είναι πλέον επιβεβλημένη. Η Αντιπεριφέρεια και ο Δήμος Φλώρινας, με την αρωγή και συνεργασία του Πανεπιστημίου, του Ιστορικού Αρχείου της Φλώρινας, Συλλόγων και φυσικών προσώπων, μπορούν να  υλοποιήσουν αυτό το ίσως φαινομενικά δύσκολο εγχείρημα.                                                 
Η ιστορική, κοινωνική και συναισθηματική αξία των φωτογραφικών αυτών  συλλογών είναι προφανής  και αυτονόητη. Επίσης τα «οφέλη» από την ίδρυση του συγκεκριμένου Μουσείου είναι πασιφανή.  Θα μπορούσα να αναφέρω επιγραμματικά τα εξής:
Το Μουσείο Φωτογραφίας θα αποτελέσει την αφορμή για την συγκέντρωση, ψηφιοποίηση και άρα διάσωση, φωτογραφικών συλλογών που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών, συλλόγων, υπηρεσιών, Εκκλησίας και φυσικών προσώπων. Ο κίνδυνος  να καταστραφεί ή να χαθεί στο πέρασμα των χρόνων κάποιο μικρό ή μεγάλο μέρος αυτού του φωτογραφικού «θησαυρού» λόγω αμέλειας, αδιαφορίας ή αδυναμίας διατήρησης του, είναι υπαρκτός.
Ως  χώρος για το Μουσείο Φωτογραφίας θα μπορούσε να επιλεγεί κάποιο κτήριο εντός ή εκτός αστικού ιστού της πόλης, μια από τις αποθήκες του ΟΣΕ ή κάποιο άλλο διαθέσιμο κτήριο, το οποίο θα διαμορφωθεί κατάλληλα για την εν λόγω χρήση.  Η δε χρηματοδότηση  του όλου εγχειρήματος (ή μέρος αυτής), ίσως να είναι δυνατόν να καλυφθεί από Ευρωπαϊκά Προγράμματα ή και από χορηγίες ιδιωτών και ιδρυμάτων.
Ο χώρος του Μουσείου Φωτογραφίας θα αποτελέσει πόλο έλξης για επισκέψεις μαθητών, σπουδαστών, ερευνητών, τουριστών και κατοίκων της πόλης, που μέσα σε ένα χώρο και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουν τη δυνατότητα να διατρέξουν τη σύγχρονη ιστορία της Φλώρινας που θα «περνά από μπροστά τους». Επιτέλους θα υπάρξει μια «μεστή» και ουσιαστική απάντηση, στο ερώτημα «Τι μπορούμε να δούμε στη Φλώρινα;», ερώτημα που επαναλαμβάνεται και ακούγεται καθημερινά από το σύνολο σχεδόν των επισκεπτών  του τόπου μας.
Στο χώρο του Μουσείου Φωτογραφίας θα μπορούν να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με την ευκαιρία ιστορικών επετείων, ομιλίες και εκδηλώσεις ιστορικού και όχι μόνο  ενδιαφέροντος, παρουσιάσεις βιβλίων ή όποιες άλλες «πνευματικές συνάξεις».
«Ειδικοί» και γνώστες του αντικειμένου θα ταξινομήσουν, θα κατηγοριοποιήσουν και θα εκθέσουν το συγκεντρωμένο φωτογραφικό υλικό χωρίζοντας το σε ιστορικές περιόδους της περιοχής, ξεκινώντας προφανώς από τις αρχές του περασμένου αιώνα και φτάνοντας μέχρι το πολύ πρόσφατο παρελθόν.
Τέλος, στο Μουσείο Φωτογραφίας θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν και εκθέσεις  φωτογραφίας από ιδιαίτερα αξιόλογες φωτογραφικές ομάδες Συλλόγων του τόπου μας, όπως η ομάδα «POLY_MORFων» του Φ.Σ.Φ. «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», της φωτογραφικής ομάδας «ΡΟΕΣ» της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας καθώς και μεμονωμένων καλλιτεχνών φωτογράφων.              
Πιστεύω πως αξίζει τον κόπο και θα ήταν χρήσιμο οι Φορείς ( Αντιπεριφέρεια, Δήμος),  που αποτελούν και τους βασικούς χρηματοδότες σχεδόν όλων των πολιτιστικών δρωμένων και εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στην περιοχή μας, να υποστηρίξουν ουσιαστικά και με τη δέουσα προσοχή την προσπάθεια ίδρυσης Μουσείου Φωτογραφίας  αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι το ήδη εγνωσμένο ενδιαφέρον για την ανάδειξη και  διατήρηση της τοπικής μας ιστορίας και του πολιτισμού, δεν εξαντλείται στη πρόθυμη χρηματοδότηση των κατά τα άλλα συμπαθέστατων πολιτιστικών δρώμενων «πανηγυρικού» χαρακτήρα, των οποίων η χρησιμότητα είναι αυταπόδεικτη, αλλά είναι σίγουρα πρόσκαιρη και παροδική. Θεωρώ πως αξίζει τον κόπο όλοι οι εμπλεκόμενοι να διερευνήσουν τις δυνατότητες χρηματοδότησης του εγχειρήματος ίδρυσης Μουσείου Φωτογραφίας, που θα αποτελέσει ένα σταθερό και ποιοτικό -  ιδιαίτερου ειδικού βάρους -  πολιτιστικό έργο.
Είναι κατά την γνώμη μου «άδικο»  έναντι της πλούσιας ιστορίας του τόπου μας και έναντι  μεγάλης πλειοψηφίας πολιτών η πρόσβαση σε αυτούς τους ανεκτίμητους φωτογραφικούς θησαυρούς να είναι προνόμιο λίγων χρηστών του διαδικτύου, ελάχιστων «τυχερών» που κατέχουν μικρή  ή μεγάλη φωτογραφική συλλογή  ή μερικών άλλων που μπορούν να ρίξουν μια «κλεφτή» ματιά σε κάποια από αυτές.  
 Η Ιστορία της Φλώρινας, που μεγάλο μέρος της κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός, ανήκει σε όλους
Ναι!!! Μπορούμε να έχουμε ένα Μουσείο Φωτογραφίας στον τόπο μας. Αν μη τι άλλο αξίζει να το προσπαθήσουμε.-

Με τιμή
Μιχάλης Ε. Χάτζιος
Εκπαιδευτικός, Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Φλώρινας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.