Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

Οι επτά επιστολές και δηλώσεις για το εργοστάσιο Ξινού Νερού που καίνε…

«Συνωστισμός» επιστολών και δηλώσεων παρατηρήθηκε το τελευταίο διάστημα με αφορμή τα όσα, θλιβερά δυστυχώς, συνέβησαν στην «Ξινό
Νερό» Μονομετοχική Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ, ή αλλιώς εργοστάσιο, όπως την γνωρίζουμε στην περιοχή.
Η ιστορία λίγο - πολύ γνωστή. Με την ανάληψη της Δημοτικής Αρχής από τη πλειοψηφούσα δημοτική παράταξη του νυν δημάρχου κ. Άνθιμου Μπιτάκη, από 1ης Σεπτεμβρίου 2019, ορίστηκε νέο διοικητικό συμβούλιο στο εργοστάσιο, με πρόεδρο τον δικηγόρο κ. Γιώργο Τσιρώνη.
Μία από τις πρώτες αποφάσεις του νέου προέδρου ήταν και η απευθείας ανάθεση της διακίνησης  των προϊόντων του εργοστασίου, στην εταιρεία «Ι. Ιωσηφίδης Ξινό Νερό Α.Ε.», μια απόφαση την οποία καταψήφισε, η μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) Αμυνταίου.
Ξαφνικά, λίγους μήνες μετά από την τοποθέτηση του διοικητικού συμβουλίου, έσκασε   σαν βόμβα η πρόσκληση του προέδρου του Δ.Σ για τη διεξαγωγή της 2ης/2020 τακτικής συνεδρίασης του Δ.Σ. με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης τον Ορισμό νέας σύνθεσης Διοικητικού Συμβουλίου «ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ Μονομετοχικής Ανώνυμης Εταιρείας ΟΤΑ» σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 6 του Ν.4623/2019 (ΦΕΚ 134Α).
Στην 2η λοιπόν τακτική συνεδρίαση, από την οποία απουσίαζαν οι «έξι» από τους εννέα δημοτικούς  συμβούλους της πλειοψηφίας,  όπως έχουμε γράψει και σε παλαιότερο μας ρεπορτάζ, ο δήμαρχος στηριζόμενος   από την μειοψηφία, όρισε νέο διοικητικό συμβούλιο στο εργοστάσιο και τον εαυτό του ως πρόεδρο. Ως αιτιολογία δε, για την ως άνω αλλαγή, επικαλέστηκε την διάσταση απόψεων και  τον κλονισμό της εμπιστοσύνης του στο πρόσωπο του πρώην προέδρου του εργοστασίου.
Τα όσα διημείφθησαν στο γραφείο του δημάρχου πριν από την έναρξη της 2ης συνεδρίασης του Δ.Σ. μεταξύ αυτού και των συμβούλων της παράταξής του, σχετικά με την αποπομπή του προέδρου και του διοικητικού συμβουλίου του εργοστασίου, δεν έγιναν γνωστά. Μπορούμε  όμως  να εικάσουμε πως, για να μη μπορέσει  ο δήμαρχος να διαβάσει την εισήγησή του, στην συνεδρίαση του Δ.Σ., ευρισκόμενος σε μεγάλη ταραχή, θα πρέπει να δέχθηκε ισχυρές πιέσεις, για να ανακαλέσει την απόφασή του. Άλλωστε μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός, ότι του «τα έψαλλε»  και ο υπουργός κ. Άδωνις Γεωργιάδης, στη κοπή της πίτας της ΔΗΜ.Τ.Ο. Αμυνταίου.
Τις επόμενες ημέρες οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση φρόντισαν να δικαιολογήσουν ή να εξηγήσουν την στάση τους ή ακόμη ακόμη να τοποθετηθούν,  με επιστολές προς τα  ΜΜΕ.

1. Ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας λοιπόν, αντιδήμαρχος κ. Τρύφων Γεώργου, στην επιστολή του με τίτλο  Η αλλαγή του Δ.Σ. της «Ξινό Νερό» και η πολιτική ηθική, προσπάθησε να δικαιολογήσει τα… αδικαιολόγητα βαπτίζοντας την  απουσία του από την συνεδρίαση της 3ης Φεβρουαρίου,  μη παρουσία και με τον τρόπο αυτό απέφυγε με έξυπνο τρόπο την δημόσια συζήτηση.

2. Πιο διπλωματικός ο δημοτικός σύμβουλος  αντιδήμαρχος κ. Ιορδάνης Μπάντης, ο οποίος στην επιστολή του με τίτλο Η Προσέγγισή μου για τη ΔημοτικήΕπιχείρηση Ξινό Νερό Μονομετοχική Α.Ε. ΟΤΑ, απέφυγε να τοποθετηθεί στο μοναδικό θέμα το οποίο ήταν η αποπομπή της παλιάς και  ο  ορισμός νέας σύνθεσης Διοικητικού Συμβουλίου «ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ Μονομετοχικής Ανώνυμης Εταιρείας και φυσικά να στηρίξει τον δήμαρχο με τον συνδυασμό του οποίου εξελέγη.

Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί του όταν γράφει πως «Έχουμε τα 26 Δημοτικά Διαμερίσματα που πρέπει να δώσουμε λύσεις για την καθημερινότητά τους καθώς επίσης να ασχοληθούμε με τα θέματα που αφορούν την αγροτική ανάπτυξη, τη μεταλιγνιτική περίοδο, την τηλεθέρμανση, τον εναλλακτικό τουρισμό και τα τοπικά μας προϊόντα». Αλήθεια ποιον ή τι περιμένουν για να δώσουν τις λύσεις που αναφέρει στην επιστολή του;


3. Σε δήλωσή    του ο δήμαρχος Αμυνταίου κ. Μπιτάκης μεταξύ άλλων αναφέρει ότι, «Κάθε άλλης μορφής σχέση, η οποία δεν έχει ως γνώμονα τη Νομιμότητα και την Διαφάνεια, θα μας βρίσκει πάντοτε απέναντι και ουδέποτε συμμέτοχους ή και συνένοχους με αυτή».

4. Ο πρόεδρος της Τ.Κ. Ξινού  Νερού κ. Δημήτριος Γκιόζης στην επιστολή του μεταφέρει την αγωνία των συγχωριανών του, για το μέλλον του εργοστασίου και υπεραμύνεται της θέσης που θέλει την επιχείρηση δημοτική και κατηγόρησε ευθέως το πρώην δήμαρχο Αμυνταίου κ. Μάκη Ιωσηφίδη για υφαρπαγή της περιουσίας του χωριού  του.

5. Στην επιστολή του ο  επιχειρηματίας και πρώην δήμαρχος Αμυνταίου  κ. Μάκης  Ιωσηφίδης κατηγόρησε τον πρόεδρο της Τ.Κ. Ξινού Νερού για μεροληπτική στάση, για το ίδιο θέμα που κράτησε, όταν ο πρώην δήμαρχος κ. Κώστας  Θεοδωρίδης υπέγραφε όμοια σύμβαση με τη εταιρεία ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ. 
Υπενθύμισε επίσης ότι είναι έτοιμη να υλοποιηθεί μία τεράστια επένδυση, που από τη μία θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας για το Ξινό Νερό και την ευρύτερη περιοχή και από την άλλη θα κάνει το προϊόν γνωστό στην Ελληνική και την Ευρωπαϊκή αγορά.

6. Ο γνωστός δικηγόρος και πρώην πρόεδρος  του εργοστασίου κ. Γιώργος Τσιρώνης, στην επιστολή του με τίτλο  Ήρθε η ώρα να αποκατασταθεί η αδικία! την οποία συνυπογράφουν, κατά δήλωσή του  και τα υπόλοιπα 6 πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου του εργοστασίου, θεωρεί άδικη την αποπομπή του από την διοίκηση της εταιρείας καθ΄ όσον σύμφωνα με την  Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ., που είναι η ανεξάρτητη αρχή για τις δημόσιες συμβάσεις και ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας, απάντησε με μεγάλη ευκρίνεια ότι «η σύναψη σύμβασης εμπορικής αντιπροσωπείας ως κατεξοχήν συνδεόμενη σύμβαση με τον εμπορικό χαρακτήρα της ΞΙΝΟ ΜΕΡΟ ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗ ΑΕ ΟΤΑ διαφαίνεται ότι δεν εμπίπτει στην έννοια της δημόσιας σύμβασης κατά την έννοια του ν. 4412/2016» και απαιτεί από τον δήμαρχο:

  • Να ανακαλέσει δημοσίως και εγγράφως όσα έχει δηλώσει εναντίον τους και
  • Να αποκαταστήσει το Διοικητικό Συμβούλιο στη διοίκηση της ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ ΑΕ, που όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα έχει εκδιώξει με άκομψο τρόπο και εντελώς άδικα!
7. Οι Κομματικές Οργανώσεις Περιοχής Αμυνταίου του ΚΚΕ στην ανακοίνωσή τους  για το θεμα αυτό επισημαίνουν την πάγια θέση τους , σύμφωνα με την οποία το ΚΚΕ  είναι αντίθετο με την λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων, ανεξάρτητα από το ζήτημα νομιμότητας που βγαίνει στο προσκήνιο για την συγκεκριμένη επιχείρηση. Οι δήμοι δεν θα έπρεπε να είναι επιχειρήσεις που “πουλάνε υπηρεσίες” ή αντιμετωπίζουν τους δημότες με όρους αγοράς και κερδών, είτε μόνοι τους είτε σε συμπράξεις με επιχειρηματικούς ομίλους...

Ύστερα από τα παραπάνω θεωρώ σκόπιμο να δημοσιεύσω :
Πάντως το βέβαιο είναι ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα  για τον κ. Μπιτάκη. Και τούτο  επειδή αφενός μεν, για την υλοποίηση του φιλόδοξου προεκλογικού προγράμματός του, την περαιτέρω πορεία του εργοστασίου αλλά και της τηλεθέρμανσης, θα πρέπει να αναζητήσει συμμαχίες και στην ελάσσονα αντιπολίτευση, αφού κατά τα φαινόμενα, αργά ή γρήγορα θα βρεθεί εκ νέου αντιμέτωπος με την ομάδα των «έξι» και αφετέρου θα πρέπει να αντιμετωπίσει τους θιγόμενους,  οι οποίοι, είμαι βέβαιος, δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια.


Ίδωμεν!

Υ.Γ.1 Πολύ φοβάμαι ότι ύστερα από αυτά που έχουν συμβεί, η συνεργασία του δημάρχου με τους «αντάρτες » αντιδημάρχους,  θα είναι προβληματική.
 Εκτός εάν…


Υ.Γ.2   Ελπίζω πως τη κόντρα των «βουβαλιών» δεν θα την πληρώσουν οι «βάτραχοι».-

lexovitis



2 σχόλια:

  1. Η συγκεκριμένη δημοσίευση (κατευθυνόμενη απο τον Μπιτακη) ειναι μια πρώτη δικαιολόγηση της σύμπραξης Μπιτακη-Θεοδωριδη. Αναμενομένη. Ομως αφενός "ξεχάσατε" να παρουσιάσετε και την επιστολή της ΕΑΑΔΥΣΗ και αφετέρου να αναφερεται την κατάσταση που άφησε Τσιρώνης και πως είναι σήμερα Παρασκευή 6/3 το εργοστάσιο που έκλεισε λογο κακής διαχείρισης.

    Υγ. Λεχοβιτη, θα με εντυπωσιάσεις θετικα με την δημοσίευση του σχολιου μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ ΔΘΚ
      Με αδικείς γιατί
       Το άρθρο αναφέρεται σε γεγονότα, όπως είναι οι 7 επιστολές και δηλώσεις, καθώς και η υπογραφείσα εμπορική συμφωνία με την ακυρωτική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στις οποίες υπάρχουν παραπομπές, για να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του.
       Την επιστολή της ΕΑΑΔΥΣΗ δεν την έχω εγώ, αλλά ο κ. Τσιρώνης, όπως γράφει στην επιστολή του και επίσης δεν έχω πληροφόρηση για τα συμβαίνοντα στο εργοστάσιο.
       Όσο για το «κατευθυνόμενη από τον κ. Μπιτάκη» θεωρώ ότι με προσβάλεις. Μάλλον δεν με γνωρίζεις καλά.
       Τέλος τέτοιου είδους καταστάσεις μόνο κακό κάνουν στη λειτουργία του εργοστασίου.-

      Διαγραφή

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.