Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Ψήφισμα διαμαρτυρίας του Δικηγορικού Συλλόγου Φλώρινας


To Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Φλώρινας συνεδρίασε εκτάκτως  την 2α Απρίλιου 2020 με μόνο θέμα την οριστική θέση της Κυβέρνησης (παρότι υπήρξε σαφής δέσμευση του κ Πρωθυπουργού της Χώρας κατά το διάγγελμα που
απηύθυνε την 19/3/2020) ώστε να μην δοθεί σε Δικηγόρους το επίδομα έκτακτης ενίσχυσης λόγω της αναστολής λειτουργίας των Δικαστηρίων αλλά και των Υποθηκοφυλακείων/κτηματολογικών Γραφείων, Διευθύνσεων Αλλοδαπών και άλλων Υπηρεσιών συνυφασμένων με την εκτέλεση της εργασίας μας, με αποτέλεσμα   η συντριπτική πλειοψηφία του δικηγορικού σώματος να μην μπορεί πλέον να καλύψει βασικές του ανάγκες και να αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο επιβίωσης.

Το αναγκαίο αν και όχι ικανό να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες (εξόδων επαγγελματικής στέγης και διαβίωσης) επίδομα «αντικαθίσταται» από ένα επίδομα κατάρτισης των επιστημόνων (!) της χώρας, διάρκειας εκατό ωρών, μέσω ΕΣΠΑ (το οποίο στο άμεσο μέλλον προφανώς θα στερηθούν κάποιοι που θα έχουν πράγματι ανάγκη επιμόρφωσης). Έτσι με κυβερνητική απόφαση ένα τεράστιο κονδύλιο ΕΣΠΑ που προσεγγίζει τα 80 εκατομμύρια Ευρώ κατευθύνεται σε ιδιωτικά Κέντρα. (πλέον της επιδότησης που θα λάβει ο κάθε επιστήμονας που θα συμμετάσχει).  Το επίδομα κατάρτισης (που κατά την κυβερνητική δέσμευση θα είναι ακατάσχετο) θα καταβληθεί σε δόσεις και όχι άμεσα ενώ διατυπώνονται φόβοι ότι δεν θα περιλαμβάνονται όλοι οι συνάδελφοι στους δικαιούχους. Η Κυβέρνηση υπόσχεται την καταβολή του επιδόματος των 800€ εάν η αναστολή των εργασιών μας επιμηκυνθεί κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Φλώρινας εμμένει στην θέση του ότι η συγκεκριμένη παροχή προγράμματος κατάρτισης στους Επιστήμονες της Χώρας και ειδικά στους Δικηγόρους είναι προσβλητική και συνιστά εμπαιγμό στο πρόσωπο χιλιάδων, καθημερινά μοχθούν των συναδέλφων  που σήμερα στερούνται κάθε δυνατότητας να εργαστούν.
 Η απόρριψη αυτής της προσβολής εκφράζεται συμβολικά με την απόφαση ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας να μην λάβει ο ίδιος την επίμαχη επιδότηση.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Φλώρινας παραμένει, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, όρθιος, δυνατός, διεκδικητικός και αλληλέγγυος προς όποιον έχει την ανάγκη μας.
Συνεχίζει να διεκδικεί σήμερα ουσιαστικά μέτρα στήριξης των δικηγόρων και ανακούφισης του λαού μας σε αυτές τις δύσκολες ώρες.


 ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

-Την άμεση ένταξη του κλάδου μας στη διαδικασία στήριξης με το ποσό στων 800,00€ , για τους μήνες Μάρτιο & Απρίλιο και ομοίως με τα ίδια ποσά για όλους τους επόμενους μήνες υποχρεωτικής διακοπής της δραστηριότητάς μας .

-Την απόδοση στους συναδέλφους των αποθεματικών του λογαριασμού του ΟΑΕΔ που συγκεντρώθηκαν επί χρόνια από δικές μας εισφορές.

-Την πλήρη απαλλαγή των δικηγόρων από τις ασφαλιστικές εισφορές για τους μήνες που θα παραμείνουν κλειστά τα Δικαστήρια και την σταδιακή κάλυψή τους από τον προϋπολογισμό σε βάθος χρόνου. Η εξαγγελθείσα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, εφόσον καταβληθούν εν μέσω κρίσης και αναστολής εργασιών ,δεν αφορά την συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων που δεν έχουν τέτοια δυνατότητα αλλά θα κληθούν τον Σεπτέμβριο να καταβάλουν τρέχουσες και αναδρομικές εισφορές, ρυθμισμένες οφειλές, αναδρομικά ΕΤΕΑΕΠ κτλ

-  Την υπαγωγή των δικηγόρων, ως πληττομένου κλάδου, στο καθεστώς μείωσης μισθώματος επαγγελματικής στέγης.
- Την κατάργησης της υποχρέωσης  καταβολής του τέλους επιτηδεύματος του τρέχοντος έτους

-Την μετάθεση όλων των φορολογικών τους υποχρεώσεων μετά το μήνα Οκτώβριο τρέχοντος έτους .

- Την άμεση καταβολή σε όλους τους δικαιούχους συναδέλφους των οφειλόμενων από το ΤΑΧΔΙΚ και το Πρόγραμμα Νομικής Βοήθειας.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ

-      Για ουσιαστική και άμεση ενίσχυση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας  και υλοποίησης της κυβερνητικής απόφασης για επίταξη ιδιωτικών μονάδων υγείας.
-      Για  την αναστολή της διαδικασίας ηλεκτρονικών κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών κατά την τρέχουσα περίοδο της πανδημίας.
-      Για τη νομοθέτηση της αναστολής των δανειακών υποχρεώσεων, ενήμερων και μη οφειλετών, προς τις τράπεζες και τις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις.
-      Για την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας τουλάχιστον μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
-      Για την αποτροπή διακοπής της παροχής αγαθών κοινής ωφέλειας.

         ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ εγγυητές της υπεράσπισης κοινωνικών ελευθεριών και εργασιακών δικαιωμάτων και δεν θα επιτρέψουμε να καταστρατηγηθούν.


Για το Δ.Σ. 
     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                 Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
     ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤ. ΚΑΡΑΝΤΖΙΔΗΣ                    ΦΑΝΗ ΚΩΝ. ΡΙΖΟΥ
      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.